Hoewel het in de categorie 'Creatief met Tradities' tegenwoordig aanschuiven geblazen is, weet het Amerikaanse kwartet Califone zich daar sinds enige jaren verzekerd van haar plaats en die stek wordt met 'Roots & Crowns' alleen maar verstevigd. De manier waarop het viertal met de Amerikaanse rootsmuziek omspringt is en blijft van een uitzonderlijke orde.

Zowel in de songs als in de arrangementen slagen Tim Rutili, Joe Adamik, Jim Becker en Ben Massarella er in om traditie en experiment met elkaar te verzoenen op een manier die fris en vanzelfsprekend klinkt. De nummers blijven echte songs met sprekende melodieën en harmonieën en hoewel de lijnen duidelijk volgbaar blijven, deinzen de heren er niet voor terug om hier en daar de voorspelbare gang even te saboteren. Door bijvoorbeeld zinnen een ongewone lengte mee te geven, verkopen ze het metrum van de muziek even een tik, zoals in 'A Chinese Actor'. Andere nummers als de Psychic TV-cover 'The Orchids' of 'Rose Petal Ear' zijn dan songtechnisch weer eerder van standaardsnit.

Waar de nummers nog herkenbaar blijven is het vooral met de arrangementen dat Califone een unieke sound neerzet. Tim Rutili heeft nog steeds niet die heldere folkstem, maar houdt vast aan een licht mompelende articulatie, waardoor hij eerder voor zichzelf dan voor de luisteraar lijkt te zingen. De instrumentale context waarin deze stem geplaatst wordt, getuigt keer op keer van een bijzonder gevoel voor balans en nuance, waarbij de muziek weigert om duidelijk kleur te bekennen. Altijd loopt er wel iets in de weg van het voor de hand liggende rootsinstrumentarium van gitaren en banjo's. Blubberende elektronica, vervormde gitaarpartijen, een donkere basklarinet, een voorzichtige trombone of trompet, repetitief drammende gitaren die voor een Indische ragasfeer zorgen, gestapelde zangstemmen of jankende dubbelgrepen van een viool die eerder Schots of Iers aandoen: allemaal vinden ze op deze cd hun plaats.

Door deze rijkdom aan klanken en invloeden slaagt Califone er in om elk nummer van een eigen geluid te voorzien, alsof ze bij elke song een nieuwe wereld (of minstens: werelddeel) op de kaart zetten. Zo flirt het openende 'Pink & Sour' met broeierige Afrikaanse percussie. Die moet echter wel de aandacht delen met een monotone bas enerzijds en zoete, meerstemmige zangpartijen anderzijds, waarbij het totaalarrangement gedetailleerd uitgewerkt wordt. Opvallend genoeg vloekt de mix van al deze ingrediënten nooit, integendeel: de vanzelfsprekendheid voelt eerder aan alsof dit soort muziek van alle tijden en werelden is. En het is deze natuurlijkheid die de klasse van Califone en 'Roots & Crowns' onderstreept en die de muziek scherp en toegankelijk maakt.

Meer over Califone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.