De gebroeders Cavalera, wie kent ze niet? In 1984 stichtten ze de legendarische death/thrash metalband Sepultura die vanaf 'Chaos A.D.' steeds meer een groove/tribal metalstijl zou aannemen. Zanger/gitarist Max Cavalera verliet in 1996 Sepultura, verdiepte zich in zijn eigen project Soulfly en het zou tot 2006 duren eer drummer en broer Iggor hetzelfde doet. Anno 2007 en na 10 jaar zonder contact slaan de broers weer de handen in mekaar voor Cavalera Conspiracy, een metalproject dat de kenmerken zou moeten bevatten en dus ook de kwaliteiten van de vorige samenwerking van de broers, namelijk Sepultura. Hoe het ook zij, de broers zijn weer bij elkaar en dat kan niet anders dan vuur geven op hun debuut 'Inflikted'.

De titeltrack opent het spel lekker chaotisch met de bliepjes van leadgitarist Marc Rizzo, het gitaarfenomeen dat we ook kennen vanop Soulfly's twee laatste releases. Vervolgens zet een midtempo thrash/hardcorefurore in die in het midden een versnelling hoger schakelt naar een waar thrashfestijn met Rizzo's vette solo's, ondersteund door de razende ritmegitaar van Max Cavalera en de stevige ritmesectie van bassist Joseph Duplantier (zanger/gitarist van het Franse experimentele extreme metalgezelschap Gojira) en Iggor Cavalera. Het nummer sluit heerlijk af met een atmosferische Rizzo en hakkende Max die uitfade op diens bliepjes. Muzikaal zegt dit nummer veel over het geheel in die mate dat er geen gas wordt teruggenomen, maar ook weinig in die zin dat het er vaak nog veel extremer aan toe gaat op de rest van het album. Fans van het oude Sepultura kunnen opgelucht ademhalen (hoewel ze dat grotendeels konden met de laatste Soulfly-schijf, die in ieder geval meer een thrash metalschijf was dan tribal/groove), want alle thrash- en zelfs death metalriffs kennen hun terugkeer op 'Inflikted', om lichtjes aangevuld te worden door de late Sepultura-kenmerken, de eerder simpele tribal elementen, de groove metalpassages en de hardcore-invloeden. Hier zijn tal van voorbeelden van: 'Sanctuary' begint met een stel riffs die, hoewel eenvoudiger, wel van op 'Beneath The Remains' lijken te zijn en het frenetische trage thrashmiddenstuk ragt door, maar het is een hardcoreriff die de finale tekent met rauwe vocalen van Rizzo en Cavalera. Songs als 'Terrorize' en 'Hex' kennen hetzelfde principe, alleen zijn de thrash metalriffs en de vocalen in deze snelheidsduiveltjes nog extremer. Het is ook fantastisch om Marc Rizzo te horen soleren, want niet alleen heeft hij zich Andreas Kisser's stijl (de leadgitarist van Sepultura) eigen gemaakt, maar voegt hij heel wat elementen toe, iets wat onder andere blijkt uit zijn solo en akoestische partij op 'Bloodbrawl'. Cavalera's geschreeuw en grunts klinken trouwens een heel pak agressiever dan tevoren, iets wat zonder twijfel te maken heeft met de extreme en donkere sfeer die heerst op 'Inflikted'. Ook de agressieve brul van Cavalera's stiefzoon Ritchie (frontman van het Amerikaanse Incite) op het donkere en midtempo 'Dark Ark' en de death metalvocalen van Joseph Duplantier op zelfde nummer en op het slepende, zware 'Ultra-Violent' (met zijn heerlijke, Morbid Angel-achtige verseriff) dragen hiertoe bij. De donkere finale van 'Must Kill' sluit dit thrashterpiece af.

'Inflikted' is echt een forse extreme metalplaat van jewelste geworden met een groot aandeel voor thrash metal en met zo'n debuut verzekert Cavalera Conspiracy zich een plaats als vaste waarde in de scène voor de toekomst. Alle metaalhoofden dienen zich zo snel mogelijk naar de platenzaak te begeven voor een absoluut verplichte dosis Cavalera-metal. Want dit is verslavend spul, mensen.

Meer over Cavalera Conspiracy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.