Toen ex-Sepultura opperhoofd Max Cavalera met Soulfly 'Dark Ages' aankondigde, wisten de oude Sepultura-fans dat ze aan wat lekkers toe waren: het schijfje zat immers veel meer vol van uptempo en midtempo thrash metal en dit lekkers werd aangevuld met de kwaliteiten van de tribal elementen van Soulfly en de groove -en hardcore-getinte Sepultura-periode. Cavalera verbaasde echter een tijd later vriend en vijand met Cavalera Conspiracy, de reünie met broer Iggor, die ondertussen ook uit de Braziliaanse cult thrash/deathband gestapt was. Inflikted, het debuut van deze band, was echter nog harder en extremer dan Soulfly's laatste langspeler en draaide op grotendeels razende thrash metal met een aantal duidelijke knipogen naar de death metal en een kwart groovende tribal metal/hardcore. Een schitterend album dus zoals de oude garde er al lang een wou, maar nu restte de vraag wat Cavalera hierna zou uitspoken op de nieuwe Soulfly plaat? Een ding is al echter duidelijk, dezelfde experimentele koers als op het interessante debuut van de band zit er voor het moment niet in. Max is weer bijzonder pissed off.

'Blood Fire War Hate' trapt heerlijk episch en zwaar af en na deze intro breekt de ware thrash/deathsnelheidshel los zoals Sepultura vanouds, met de almachtige David Vincent van Morbid Angel die de vocalen deelt met Cavalera. Een brutale combinatie dus die niet te vergeten is en die het algemene gevoel van 'Conquer' weergeeft: brutale, furieuze, donkere en uitgewerkte thrash/groove metal met een duidelijke plaats voor death metal en hardcore punk. Dit valt te horen aan het merendeel van het album: zalige tracks als 'Paranoia' of 'Warmageddon' bouwen heerlijk old school op, 'Fall of The Sycophants' of 'Doom' zijn als bakstenen in het gezicht. Ook moet vermeld worden dat Cavalera's grunts net zoals zijn songwriting furieuzer, raspender en brutaler zijn. Het leuke aan 'Doom' is ook de reggae-outro die geenszins geforceerd klinkt en weer totaal Soulfly klinkt. Dat is het mooie aan de band: de heren schakelen over van thrash metal naar wereldmuziek, of evengoed van groove of hardcoremetal ('Unleash', 'Rough') naar atmosferische partijen zonder dat het geheel gaat vervelen of als teveel overkomt. Dit wordt dan weer heerlijk afgewerkt door de leads van de heer Marc Rizzo, die ook zijn talenten leent aan Cavalera Conspiracy: zijn stijl is al even gevarieerd als Soulfly zelf en de soli van de man hebben (zie de death/thrasher 'Warmageddon') duidelijk ook veel weg van de frenetieke stijl van Sepultura-leadgitarist Andreas Kisser. Het doomy 'Touching The Void' leidt de plaat naar zijn einde: 'Soulfly VI' is een mooie afsluiter met mooie cleane gitaarmelodieën en vette leads van Rizzo.

Max en Soulfly doen het weer: een goede plaat vol variatie en met de voortzetting van het grote thrash/death-aandeel die op zijn voorganger ook te horen was. 'Conquer' heerst en metalheads dienen zich te spoeden naar hun lokale platenboer om deze vette metalschijf te bemachtigen.

Meer over Soulfly


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.