In deze wereld zijn er twee grote groepen van mensen: zij die acute hartritmestoornissen en andere kwalen krijgen bij het beluisteren van Cephalic Carnage, en zij die ervan houden. Om maar meteen te zeggen dat de exploten van dit vijftal niet voor iedereen zijn weggelegd, maar eerder mensen met een sterke maag en een goed hart kunnen overtuigen. Immers, de soms aan chaos grenzende muzikaal waanzinnige wervelstorm die de heren plaat na plaat loslaten is ongeƫvenaard qua geschiftheid. Relapse brengt nu het debuut opnieuw uit, voorzien van maar liefst 21 bonustracks.

Na de bijzonder grappige intro van 'Anechoic Chamber' barst de hel alweer los en dat wordt zo volgehouden tot de allerlaatste noot is weggestorven. De hang naar stonerrock of dergelijke geinige toetsen die Cephalic Carnage op hun latere albums al eens durfde te gebruiken, zijn hier quasi onbestaande. Ongebreidelde razernij en onnavolgbare muzikale notenneukerij des te meer, vooral omdat het gaspedaal hier zowat constant ingeduwd wordt, kleine interludia niet te na gesproken. Het is trouwens vooral in die interludia dat de jazzinsteek van de band duidelijk wordt. De ranzige grunt van Lenzig Leal wordt geregeld gedubbeld met een vuige schreeuw en het is behoorlijk onverstaanbaar maar wel perfect passend. Dat het gaspedaal meestal diep wordt ingeduwd wil niet zeggen als zouden er geen tempowisselingen zijn, wel integendeel. Er zitten vaak meer tempowisselingen in dan iets anders. Dit is dus allesbehalve easy listening. Los van het moeilijk te verteren karakter van deze muziek, blijft wel als een paal boven water staan dat Cephalic Carnage in al hun waanzin een vrij hoge mate aan genialiteit weten te verwerken. Ondanks al de waanzin zitten er geschift geniale hooks en melodieƫn in het geheel. Het is toch bijzonder sterk dat een band die zo extreem is als dit er nog in slaagt om catchy te zijn.

Voor iedere fan van ADHD-metal met een geniale insteek is dit uiteraard verplichte kost. Net zoals Dillinger Escape Plan weet Cephalic Carnage telkens de grenzen te verleggen, maar daar waar Dillinger zich soms vergaloppeert, blijft Cephalic altijd verteerbaar onverteerbaar.

Meer over Cephalic Carnage


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.