Na het geniale maar soms licht onnavolgbare 'Lucid Interval' en het iets makkelijker te verteren maar even geniale 'Anomalies' is het geflipte combo Cephalic Carnage weer helemaal terug. Afgaande op de albumtitel hebben de heren hun liefde voor woordspelingen nog lang niet verloren en ook muzikaal grijpt dit album eerder terug naar de georchestreerde waanzin van 'Lucid Interval'. In dit geval is dat echter nauwelijks een stap terug te noemen, eerder een bevestiging van hun kunnen.

Om niet iedereen meteen af te schrikken is openingstrack 'Endless Cycle of Violence' een – naar Cephalic Carnage- normen – een vrij rustig nummer dat zeer sterk naar death metal neigt: een groovende bas- en drumsectie en erg lompe vocalen doen de eerste moshpit ontstaan. Vanaf 'Divination & Volition' is het echter al heel andere koek en komt het frenetieke karakter van de band volledig naar voor, aangezien het nummer baadt in een barrage aan vingervlugge riffs en compleet geflipte melodietappings en piepjes. Die razende storm wordt vrolijk verder gezet met 'Molting' en het lieflijk getitelde maar oh zo brute 'Touched By An Angel'. De eerste echte mop van de dag zit in 'Heptarchy (In the UK)', een geinige knipoog naar de Sex Pistols. Die zouden het echter in hun broek doen bij het horen van de tornado die Cephalic Carnage ontketent. Met 'Megacosm of The Aquaphobics' staat er overigens alweer een song op dit album dat een haast onverklaarbare titel en dito geschiftheid bevat. Dat dit typisch zo'n band is die genialiteit in compleet over-the-top liedjes stopt en geregeld zo snel gaat dat het niet meer te volgen valt, spreekt het voor zich dat dit niet bij iedereen makkelijk te verteren zal zijn. Sommige drukke passages zijn immers zodanig druk dat ADHD-lijders in de hoogste graad er zenuwachtig van zouden worden. Aan de andere kant, dit is natuurlijk de stijl die Cephalic Carnage zich zo eigen heeft gemaakt en waar ze zo verdraaid goed in zijn.

Met dit album rijgt de band alweer een schot in de roos toe aan hun catalogus, die ondertussen geboekstaafd staat als razende genialiteit en onwaarschijnlijk vreemde nummers die toch catchy kunnen overkomen. Er is geen tweede exemplaar ter wereld van Cephalic Carnage en dankzij hun volstrekt unieke aanpak verdienen deze heren dan ook het hoogste respect.

Meer over Cephalic Carnage


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.