Zelden was er een band waar meer inkt over gevloeid heeft dan Darkthrone, met uitzondering misschien van Mayhem. Waarom? Omdat dit infernale duo (Fenriz en Nocturno Culto) nu eenmaal twee individuen zijn die graag tegen schenen schoppen en het maakt ze niet uit van wie die schenen precies zijn. Darkthrone heeft immers altijd zijn eigen koers gevaren, behoort tot de oude garde der necro-black metal, ofwel die mensen die houden van behoorlijk ranzig geproduceerde en eenvoudige smerige metal. Dat laatste is trouwens precies waar dit album, dat voluit bijzonder vrolijk 'Fuck Off And Die' heet, voor staat.

Wie immers verwacht dat Darkthrone nog steeds vasthoudt aan de satanische black metal van vroeger, is eraan voor de moeite. De Darkthrone anno 2008 is een smerig hoopje punk en metal in de mix en meer dan ooit is duidelijk waar de inspiratie voor de heren vandaan komt. Is opener 'These Shores Are Damned' nog vrij trouw aan de aloude principes (de bijzonder gore zang van Nocturno Culto, het smerige geluid, de tekst en het tempo), dan is 'Canadian Metal' al heel andere koek. Hierin bezingt Fenriz zijn liefde voor de Canadese staalindustrie in een nummer dat meer wegheeft van Motörhead, met eenzelfde groove. Vooral de titeltrack is Motörhead pur sang: op een bed van lustig doordenderende drums loopt een haast swingende gitaarriff en de lompe zang van Fenriz. Het valt trouwens op dat de songs waarop Nocturno Culto zingt (nu ja, raspt is beter) het meest aansluiting vinden bij de oude Darkthrone, terwijl de rest eerder een bijzonder gore vorm van rock 'n' roll gemengd met punk is. Trouwens, 'Pervertor of the Seven Gates' is klassieke Celtic Frost met dezelfde stemklank, dezelfde lompe gitaarriffs en algehele sfeer. Velen gaan zich verwonderd in de haren krabben bij het horen van dit album en nog velen gaan Darkthrone afschilderen als een stelletje sellouts, maar controverse, daar is het de heren altijd al om te doen geweest. En dat betekent ook dat niemand voorbij mag gaan aan het feit dat dit een verdraaid aanstekelijke brok teringherrie is! Toegegeven, de foto's in het boekje zijn nogal lullig (kampeerfoto's zijn niet echt grim of vorstgebeten), maar de attitude van het plaatje maakt dat alles meer dan goed.

Hou ervan of verguis het, maar het staat als een rotte paal boven water dat Darkthrone er alweer in geslaagd is om een heerlijk ranzig album te maken, dat misschien wel perfect de sfeer omvat waar het in oude black metal allemaal om te doen was. Daarbij, de link met punk was er vroeger ook al, dus wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Maar 'FOAD' is een geniale brok ongein die zijn weerga niet kent!

Meer over Darkthrone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.