Do Make Say Think is niet alleen op het befaamde Constellation-label een opvallende band, ook in het postrockmilieu laat het quintet uit Toronto zich opmerken. Ook hun vijfde plaat laat zich kenmerken door een jazzy drumsectie, trompetten en gitaargetokkel. Op 'You, You're a History in Rust' ligt de focus echter duidelijk op een lagenstructuur van drums, bas en trompet. Daarbij horen uitgekiende arrangementen, maar hierdoor lijkt Do Make Say Think wel eens te vergeten om richting te geven aan de nummers. Zelfs de voor het eerst overduidelijke zang (van leden van Akron/Family en Great Lake Swimmers) kan daar niets aan veranderen.

Hoewel een album als 'You, You're a History in Rust' als een geheel moet beschouwd worden, vallen de nummers grosso modo in twee categorie├źn op te delen. De ene groep bestaat uit mijmerende songs met voortkabbelend gitaargetokkel en hier en daar wat zang. 'A with Living' is daar een voorbeeld van. De laatste minuten van die track lijken op zich wat esoterisch gerommel, maar vormen eigenlijk de aanloop naar 'The Universe!', een track die behoort tot het andere deel van stevige, gecontroleerd exploderende songs. Bovendien heeft 'The Universe!' zijn uitroepteken niet gestolen. De melodie nestelt zich tussen verschillende laagjes en wordt voortdurend herhaald. Uiteindelijk komen majestueuze violen opzetten om het nummer alle kracht te geven dat het nodig heeft. 'Executioner Blues' is van hetzelfde laken een broek. Hier zorgen gitaarfeedback, stevige drums en een piano voor de opgebouwde spanning die de luisteraar acht minuten lang in de ban houdt.
Zo'n nummer staat in sterk contrast met rustigere songs als 'In Mind' en 'A Tender History in Rust', die verraden in wat voor een ontspannen, afgelegen omgeving als landelijk Ontario het album is opgenomen. De tracks lijken vaak meer op een uitgebreide jamsessie dan op songs met een uitgewerkt idee. Toch bewijst opener 'Bound to Be That Way' dat ook een warrige intro kan uitmonden in een complexe structuur met veel detail en precisie.

Het is dan ook die bij momenten interessante complexiteit die van 'You, You're a History in Rust' een onderhoudend album maakt. De andere nummers zijn niet louter opvulling, maar bieden eerder een rustpauze of brug tussen de stevigere songs. Soms geeft Do Make Say Think de indruk niet te weten welke richting in te slaan, maar als de luisteraar de weg niet kwijtraakt, kan het een ongemeen boeiende trip worden.

Meer over Do Make Say Think


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.