Het Zweedse Evergrey staat al jaren garant voor progressief getinte en emotioneel doorwrochte melodische metal. Na een kleine vijftien jaar werd het dan ook tijd voor een overzicht van hun carrière en voila: met 'A Decade and a Half' stelde opperhoofd Tom Englund een best of samen. De man ging niet voor half werk en daarmee beslaat dit album meteen twee schijfjes, al hoeven echte fans van de band niet meteen naar de platenzaak te rennen.

Het leidt geen enkele twijfel dat er een aardige dwarsdoorsnede van Evergrey vertegenwoordigd is, want zowat elk album komt aan bod... op debuut 'The Dark Discovery' na. Althans, er is geen enkel nummer rechtstreeks van die schijf geplukt. Daar staat tegenover dat er wel een aantal nummers van de live-dvd 'A Night to Remember' aanwezig zijn. Ook het laatste album 'Glorious Collision' is vaak aanwezig. Het is wel de vraag waarom er per se vijf nummers daarvan hier staan te blinken, want het was nu niet bepaald het beste schijfje uit de reeks. Een extra stimulans om toch maar fans te winnen?
Wie Evergrey al een tijdje volgt, weet dat de heren een perfecte balans hebben gevonden tussen vliegensvlug vingerwerk en melancholie. De songs kunnen stevig van leer gaan (een goed voorbeeld daarvan is 'Monday Morning Apocalypse', met zijn heerlijk doorrollende drumlijn en forse gitaar), maar melodie blijft ten allen tijde een sleutelwoord. Dankzij uitgekiend gebruik van mineurtonen krijgt het geheel een tristesse die toch nergens pathetisch klinkt, maar gewoonweg mooi.

Dat gezegd zijnde, zijn er geen verrassingen aanwezig. De twee bonusnummers  zijn gewoon akoestische versies van twee tracks uit 'Glorious Collision' en voegen weinig toe aan het album an sich en dat is erg jammer. Een nieuwe single had bijvoorbeeld meer waarde gehad. Aan de andere kant is Evergrey altijd een band geweest die kwaliteit boven kwantiteit verkiest, dus in dat opzicht is het ook weer niet zo vreemd. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds kankeren waarom een nummer als 'I'm Sorry' niet aanwezig is, maar een best of blijft natuurlijk altijd de keuze van dat moment.

Als kennismaking is 'A Decade and a Half' dan ook een mooi presentje en het leidt geen twijfel dat dit een ideale manier is om de band te leren kennen. Voor de echte fans is dit dan weer een lichte tegenvaller, aangezien die alles al in huis hebben.

Meer over Evergrey


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.