Exhumed heeft een lange weg afgelegd: de groep heeft weliswaar nog nooit een minder album uitgebracht, maar in het begin was de Carcass-adoratie wel erg opvallend. Sinds de groep meer zijn eigen ding is beginnen doen qua vunzige death metal, is derhalve het geheel nog een pak catchier en beter geworden en dat allemaal leidt nu tot 'Necrocracy', wat misschien de beste plaat van de heren is. 'Necrocracy' heeft alles wat een zalige schijf moet hebben en dat in hopen.

Voorganger 'All Guts No Glory' was in ieder geval geen misselijke collectie bloederige death metaltracks. Exhumed heeft dan ook altijd al goed doorgehad wat ranzige death metal moest zijn: lompe bas en drums, geregelde tempowisselingen en -versnellingen, hakkend gitaarwerk opgesierd met de nodige solo's en een bijzonder ranzige, duale zangaanval. Die elementen zijn nog steeds mooi vertegenwoordigd op 'Necrocracy', maar doordat het tempo door de band genomen iets lager ligt dan voorheen, kunnen de heren beter hun kunnen etaleren, althans op een manier waardoor ook luisteraars de details nu kunnen onderscheiden. Frontman Matt Harvey weet nog steeds als geen ander de meest giftige en (soms letterlijk) boertige vocalen uit zijn strot te persen, maar deze keer klinken die nog sterker in combinatie met de grafstrot van tweede snarenplukker Bud Burke. De wisselwerking is op de spits gedreven en levert veel en aangename variatie op.

Die afwisseling zet zich ook door in de nummers zelf, want geen twee lijken op elkaar, hoewel alles netjes onder de vlag van Exhumed zit. Zo zijn er nog fikse snelheidsmomenten, mag de boel geregeld wat groovier of worden de polkabeats weer vrolijk in het zwerk gestuurd. Waar de groep op 'Necrocracy' meer dan ooit werk van heeft gemaakt, zijn de gitaarsolo's. Weg zijn de ogenschijnlijk chaotische pielmomenten, in plaats daarvan zijn heerlijk zwierige melodieën gekomen, die nooit de bruutheid van de songs afzwakken, maar die net extra in de verf zetten. Exhumed heeft blijkbaar de ideale balans tussen bruut en mooi gevonden en dat is een zeer mooie zaak.

'Necrocracy' is nog altijd een op en top lillend stuk vlees wat betreft death metal, maar is nu verfijnd en aangescherpt. Was de groep vroeger een roestige, botte zaag, dan is Exhumed vandaag de dag een bloederige scalpel waar nog kleine klonters hersenmaterie aan kleven: nog minstens even goor, maar met de nodige efficiëntie en subtiliteit.

Meer over Exhumed


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.