De machtige Finse trollen zijn weer helemaal terug! Ingewijden weten dat dit telkenmale een feest betekent, want elk album van deze geschifte heren staat bol van superaanstekelijke folkmetalnummers die dankzij de toetsen van medeoprichter Trollhorn een geheel eigen karakter krijgen. Nochtans was het even afwachten, aangezien zanger Wislka (die letterlijk en figuurlijk veel gewicht in de schaal wierp) met de noorderzon vertrok. Zijn vervanger is de jonge Vreth, die zich op dit album echter meer dan behoorlijk van zijn taak kwijt.

Het album begint met een lang uitgesponnen en zeer filmische intro, 'Gryning'. De beelden van duistere bossen in het noorden, spiedende oogjes tussen de struiken en een algeheel gevoel van onbehagen scheppen de perfect sfeer. Vanaf 'Korpens Saga' is het weer typisch Finntroll: de stevige metal, mét luide gitaren, gaat in duel met de traditionele Finse volksmuziek genaamd Humppa, een beetje polka-achtig, maar toch niet helemaal. Die mix beheerst de band perfect en de keyboards zijn meer dan eens aanwezig met erg leuke en aanstekelijke deuntjes. Drummer B.Dominator houdt er stevig de pas in en zijn beats geven het geheel een dansbaar gehalte dat dermate hoog ligt dat de beentjes automatisch meegaan. 'Ur Djupet' mag de spits afbijten met akoestische gitaren, al blijven die niet erg lang akoestisch en scheuren de elektrische neefjes het zwerk aan flarden. De stem van Vreth is in het begin wel nogal wennen, want hij klinkt veel scheller dan zijn voorganger en hij articuleert ook ietsjes minder. Over het algemeen klinkt Finntroll nu ook wat zwaarder dan vroeger, toen alles zo luchtig mogelijk mocht zijn, zoals goed te horen valt op een album als 'Nattfödd'. Bijzonder veel is er echter niet veranderd en de band staat garant voor een fiks uit de hand lopend feestje met veel gerstenat.

Fans van deze jolige bende mogen zonder twijfel toeslaan, want 'Ur Jordens Djup' is simpelweg het logische vervolg van de trollensaga. Meer avontuurlijke muziekliefhebbers kunnen eventueel ook toeslaan wanneer ze grappige, harde en vrolijke trollenmetal best kunnen appreciëren.

Meer over Finntroll


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.