Jonge, ambitieuze groepen lopen zichzelf niet zelden voorbij door meteen te willen debuteren met een full cd. Meestal is een gebald statement meer op zijn plaats, iets wat ook de drie leden van het Fivefourtrio hebben begrepen gezien hun eerste worp een ep’tje is dat afklokt net over het kwartier.

Wouter Dewit (piano), Rob Christoffels (elektrische bas) en Bert Paradis (drums en vibrafoon) zijn allen actief in jezusleeft.be en hebben daarnaast tal van andere gezamenlijke projecten achter de rug, gaande van werk voor het theater tot een hoop uiteenlopende jazzcombo’s. Het Fivefourtrio kwam tot stand in 2007 en na enkele jaartjes rijpen komt de groep naar buiten met een eerste cd getiteld ‘South of the Border’. De daarop gepresenteerde suite (die dezelfde naam draagt) is het resultaat van de samenwerking van het trio met saxofonist Daniël Daemen (die ook actief is in het Carlo Nardozza Quintet) en bugelspeler Hubert Kerkhofs.

De suite kent drie erg verschillende delen en blijft gedurende de hele rit boeien. Alleen tijdens de jazzy momenten van de Spaans getinte afsluiter ‘Playtime’ lijkt het tussen de vijf muzikanten niet altijd goed te lopen. De typische pianopartijen van dit stuk neigen naar Chick Corea – het is bijna onmogelijk niet aan hem te denken – maar deze worden al vroeg overmeesterd door hetzelfde weemoedige gevoel dat ook in de andere composities van Wouter Dewit overheerst. In de afsluitende maten van ‘Concrete Thinking’ komt dat aspect voor het eerst uitgebreid tot bloei met een pianothema dat zo tussen het beste van Wim Mertens zou kunnen staan. De pianist schetst mooie, bijna filmische miniatuurtjes en het is dan ook niet vreemd dat ‘South of the Border’ een tijdje geleden werd gebruikt als soundtrack van een dansvoorstelling.

De kwaliteit van de composities zorgt er voor dat het jazzgegeven wat op de achtergrond raakt. Er wordt op elk moment degelijk gespeeld en Daniël Daemen zorgt af en toe voor een leuke impuls met zijn solo-interventies, maar dat lijkt allemaal maar bijzaak te zijn. Het Fivefourtrio brengt namelijk geen jazzspektakel (althans niet op dit plaatje) maar wel leuke portie luistermuziek met de nodige weerhaakjes. Een aangename kennismaking zondermeer.

Meer over Fivefourtrio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.