In 2006 was het debuutalbum 'Making Choices' van het Carlo Nardozza Quintet (CNQ) goed voor een hoop lovende recensies. De groep slaagde er namelijk in om moderne jazz, wereldmuziek en experiment op een aanstekelijke manier te combineren. Eind 2008 gooide het CNQ zijn tweede cd 'Winterslag' op de markt. Op dit album draait het allemaal rond de negendelige 'Dozzy Suite', een eerbetoon van trompettist Carlo Nardozza aan de multiculturele omgeving waarin hij opgroeide. Op 'Winterslag' wordt opnieuw een boeiend stoofpotje gekookt met jazz en wereldmuziek als voornaamste ingrediënten. Voor de opname hun tweede album deed de groep beroep op accordeonist Gwen Cresens.

Het internationale kwintet onder leiding van trompettist Carlo Nardozza bestaat uit saxofonist Daniel Daemen, de Nederlandse gitarist Melle Weijters, bassist Tom Van Acker en de Duitse drummer Steffen Thormählen. In 2005 wonnen ze het concours Jong Jazztalent Gent en in 2006 kregen ze voor de 'Dozzy Suite' de prijs voor beste compositie op het Tremplin Jazz Concours in Avignon.

Over de audio

Winterslag is een Genkse wijk met een lang mijnwerkersverleden. Het waren vooral Italiaanse gastarbeiders of Belgen van Italiaanse afkomst die er ingezet werden om het zwarte goud naar boven te halen. Dat is waar deze track over gaat. Na een korte inleiding van saxofoon en trompet horen we een hypnotisch, steeds weerkerend riedeltje van gitarist Melle Weijters dat lijkt op het machinaal draaien van de mijnlift. Wanneer trompet en saxofoon voorzichtig bijspringen intensifieert het stuk geleidelijk tot plots de lift in de donkere mijnschacht lijkt te verdwijnen. Maar de lift gaat nog steeds dieper, wat vertaald wordt met een hemelsmooi, maar zenuwachtig dansend thema. Uiteindelijk komt de lift tot stilstand in de claustrofobische duisternis.

Meer over Carlo Nardozza


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.