De Belgische multi-instrumentalist Koen De Cauter is bekend als gitarist-erfgenaam van de gipsyswing. Deze man is echter absoluut niet onder één noemer te vangen; zo is hij ook gepassioneerd door de muziek van Georges Brassens, getuige albums zoals 'Hommage à Brassens'. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Les P'tits Belges, een groep die hij begin de jaren '90 oprichtte, zich op deze derde cd te goed doet aan het Franse chanson: Georges Brassens, maar ook ondermeer Georges Moustaki, Francis Lemarque en enkele eigen composities.

Het album had niet passender kunnen openen dan met 'A Paris'. Gwen Cresens op accordeon bijt de spits af met een kort musette-introotje van het soort waarmee men in films de sfeer in Parijse straten kenschetst. Contrabas, gitaar, zang en drums vallen in met een lekker swingende begeleiding, die nu en dan vertraagt om dan weer op een verrassend moment in de cadans te springen. De gitaar, maar vooral het accordeon geven tussen de regels heel wat virtuoos solowerk ten berde.
Waar 'A Paris' een en al vrolijke opwinding is, brengt 'Les amours finissent un jour' van Georges Moustaki een ode aan de melancholie. Het diepe, genuanceerde stemgeluid van Jopie Jonkers krijgt hier de nodige delicate begeleiding en een hartverscheurende sopraansaxsolo van De Cauter, bol van het vibrato, vervolmaakt het geheel. Jonkers zingt een mooi Frans, wat niet onbelangrijk in deze muziek waarin de tekst uiteraard een voorname rol speelt.
Dat chanson paradoxaal genoeg niet altijd gezongen hoeft te worden blijkt uit instrumentale nummers zoals 'Indécise' en 'Babino', waarin respectievelijk accordeonist en gitarist hun virtuositeit loslaten op halsbrekende muzikale loopjes. In 'Bonhomme' probeert men het dan weer met alleen stemmen te doen, maar in dit veeleisende arrangement zijn niet alle zangers toonvast genoeg.

Al bij al is 'Chanson' een schijfje met uitstekend vakwerk, waarvan het speelplezier afspat. Veel nieuws draagt het echter niet bij. Hoewel De Cauters stemgeluid erg lijkt op dat van Brassens, zullen de echte fans allicht toch het origineel verkiezen.

Meer over Les P'tits Belges


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.