Het Duitse Grave Digger is een typevoorbeeld van goede wijn: het wordt enkel beter met de jaren. Waar voorheen deze heren rond zanger Chris Boltendahl niet bepaald uitblonken in sterke songs ('Rebellion' uitgezonderd), hebben ze sinds 'Ballad of a Hangman' hun tweede jeugd ontdekt. Jazeker, het is nog steeds op en top Teutoonse heavy metal met alle clichés vandien, maar de songs zijn zo verdraaid sterk dat hen nu negeren compleet idioot zou zijn.

Waar Grave Digger op de voorgaande albums zich opnieuw verdiepte in de rijke geschiedenis van vooral Groot-Britannië, duiken ze nu de Griekse mythologie in. Opener 'Charon' mag wel meteen vergeten worden, want het Duitse gedeclameer geruggensteund door een wat flets riedeltje is niet bepaald opvallend. Dat wordt snel rechtgezet dankzij 'God of Terror', een heerlijke beuksong compleet met rollende dubbele basdrums, episch refrein en flitsend gitaarwerk. Ook 'Helldog' is zo'n stampertje, eentje die makkelijk mee te zingen valt en de vuisten de lucht in doet gaan.

'Medusa' is sfeervoller, zeker in het refrein, waar het tempo naar beneden mag gaan en de koren de naam uitroepen. Dat maakt hier een pletwals van, en de gitaarsolo is erg smaakvol.

Hoewel het geheel ontegensprekelijk rasechte heavy metal is, krijgt op dit album sfeer een erg groot aandeel. Zo begint het titelnummer met wat traditioneel Griekse instrumenten en het Oosterse tintje (compleet met keyboardtapijt) is een nekbreker met subtiliteit. 'Death Angel and the Grave Digger' is dan wel een eerbetoon aan de eigen bandnaam/mascotte, maar het is tevens het zwakste nummer van de plaat, wat best jammer is, gezien de vrij consistente kwaliteit van de rest.

De enige factor die sommige mensen weerhoudt van de band te checken, blijft de grommende zang van Chris Boltendahl, maar dat is vast de minderheid: de muziek is zo verdraaid sterk en die zang zet de band zo apart van de concurrentie dat het geen moer uitmaakt. Boltendahl is immers Grave Digger.

Zolang de band op dit élan verder gaat, is hun top in het pantheon der heavy metal verzekerd. 'Clash of the Gods' is een onderhoudende en pakkende heavy metalschijf, met oor voor de traditie en sterk vakmanschap.

Meer over Grave Digger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.