Het zijn erg mooie tijden voor occulte death/black metal. Niet alleen hebben de liefhebbers het Poolse eskader Behemoth, dat werkelijk de ene sublieme schijf aan de andere rijgt, maar ook het zwaarmetalen Hate is ondertussen geruime tijd zeer goed bezig. Lag de nadruk bij vorige plaat 'Morphosis' nog iets meer op death metal tout court, dan is 'Erebos' de diabolische variant van het geheel datgene wat de bovenhand heeft.

Het zou onzin zijn om te ontkennen dat Hate in dezelfde vijver vist als Behemoth. Niet alleen vertoont de muziek grote gelijkenissen door het gebruik van warse melodieën, enorm overtuigende blastbeats en zeker die archetypische brulzang over het geheel, ook de promotionele foto's van Hate zijn erg gemodelleerd op die van Nergal en co. Maar dat maakt eigenlijk niet zo veel uit, aangezien Hate het presteert om eveneens een erg sterke schijf af te leveren die bij het betere occulte crossover-werk past.

De recepten van dit viertal zijn steevast geënt op dezelfde basisprincipes: een paar loeiharde edoch herkenbare gitaarlijnen zetten het geheel in, de drums timmeren naadloos elk gaatje dicht en dankzij een pompende bas en donderende brul krijgt elk nummer de allure van een kudde op hol geslagen olifanten die na lange tijd besloten hebben om wraak te nemen op elke menselijke nederzetting in de buurt. Het hart gaat er alvast sneller van slaan, en dat is precies de bedoeling.

Waar de heren op tracks als 'Lux Aeterna' of 'Trinity Moons' eerder de kant kiezen van razende black metal met laaggestemde gitaren, is dé uitschieter van de plaat toch wel het titelnummer: voor Hate's doen een erg trage song, maar dankzij de pompende riffs krijgt het geheel een sterke dreiging mee, waardoor alles meteen blijft hangen.

Hate afdoen als een kopie van Behemoth zou de heren onrecht aandoen zijn. Er zijn zeker en vast raakvlakken, maar dankzij albums als dit 'Erebos' laten deze jongens horen op zichzelf puike songs te kunnen maken die bruut en overtuigend klinken. Daarenboven komt ook hier de occulte insteek gemeend over, en dat is alweer een mooie extra.

Meer over Hate


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.