Er is de afgelopen twee jaar flink wat veranderd in het kamp van Hatesphere, om niet te zeggen zowat alles: quasi de hele bezetting – op één gitarist na – werd vervangen. Vooral het verlies van zanger Jacob Bredahl zorgde voor twijfel of het vernieuwde Hatesphere er wel in zou slagen om hun weg van excellente thrashmetal verder te zetten. Met de eerste minuut van 'To The Nines' is dat echter al meteen rechtgezet: de band klinkt nog steeds bijzonder gefocust, krachtig, iets bruter dan voorheen en de nieuwe strot kwijt zich bijzonder goed van zijn taak.

Daar waar Bredahl over het algemeen een wat schrillere, meer hardcoregetinte stem bezat, klinken de vocalen nu wat bruter en lager, maar dat past wonderwel binnen het lichtjes veranderde plaatje. Immers, de muziek is ook wat meer opgeschoven richting zwaardere sound en daardoor grijpt Hatesphere ietsjes meer terug naar zijn begindagen, toen er nog hoofdzakelijk death metal werd gespeeld. De thrashtempi zijn echter nog onontbeerlijk verbonden met de bandnaam en het is een zaligheid dat de opgefokte polkabeats met meer verve en meer bezieling het zwerk worden ingestuurd. De breaks zijn stuwend en potig en de gitaarsoli zijn huilend en pakkend. Het aardige aan Hatesphere was altijd al het gebruik van melodieuze gitaarlijnen die met elkaar in duel gingen, wat zorgde voor de nodige subtiliteit en afwisseling in het hakkende geheel. Dit blijkt nu nog verder te zijn uitgewerkt, wat de totaalklank van de band nog weidser maakt. Dat alles klinkt bijna alsof Hatesphere quasi progressief uit de hoek komt, maar daar hoeft een mens zich geen zorgen over te maken: het eindresultaat staat als een huis en is een mooie symbiose tussen brutaliteit, afwisseling en muzikaliteit.

Hatesphere komt opnieuw naar voor als een puike band met songs die een mens bij het nekvel grijpen en genadeloos de moshpit in gooien. Wie daar aan twijfelt, kan meteen het nummer 'Cloaked In Shit' beluisteren, wat een mooie samenvatting van het geheel vormt. Dit is klasse, punt.

Meer over Hatesphere


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.