In het gezegende jaar 1803 werd Hector Berlioz geboren en ter ere van die datum bracht Universal nu, tweehonderd jaar later, een verzamel-cd uit met (delen uit) de bekendste werken van deze Franse componist. Op die manier krijg je een mooi beeld van het gevarieerde oeuvre van Berlioz, gebracht door enkele van 's werelds beste orkesten, zoals The Cleveland Orchestra, Londen Symphony Orchestra en het Orchestre Révolutionaire et Romantique.
Berlioz, geheel in de geest van de romantiek, pinde zich niet graag vast op een afgelijnd klassiek concerto of een symfonie. Zo is er 'Harold en Italie', een groots opgezet concerto voor altviool en orkest waaruit het derde deel, een rustieke serenade op deze dubbel-cd staat. Het vierde deel uit de bekende 'Symfonie Fantastique', 'Mars naar het Schavot', klinkt stormachtig en bij momenten erg wanhopig, als een gevangene die zijn laatste uren meemaakt. Ook de 'Hongaarse Mars' uit 'Faust', meer een dramatisch orkestwerk vol stevige koperblazers dan een mars, is een werk dat onmiddellijk in het gehoor zal liggen. In contrast hiermee staat dan weer de lieflijke 'Villanelle', het eerste deel uit de liedcyclus 'Les Nuits d'été'. Het vocale oeuvre van Berlioz is ook goed vertegenwoordigd. Er zijn uittreksels uit de opera's 'Benvenuto Cellini' (die trouwens grandioos flopte bij de première) of 'Les Troyens' en ook muziek uit werken die naar de opera toe neigen zoals bijvoorbeeld 'Faust'. Wie zware opera's schuwt zal hier niet ontevreden zijn: de delen zijn niet te lang, gevarieerd en vaak wordt alleen de ouverture gegeven, die puur instrumentaal is. De bekendste religieuze werken van Berlioz worden ook niet vergeten. Zo is er bijvoorbeeld het vierde deel uit het Te Deum, voortreffelijk gebracht door het Europees Jeugdorkest. Een vroeg werk is de 'Messe Solennelle', een mis waarover Berlioz zich later, onterecht trouwens, alleen misprijzend zou uitlaten. Het werd pas in 1991 herontdekt in de kelders van de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Het resurrexit, het grandioze slot, klinkt bijzonder overweldigend. Een laatste wel erg positief punt van deze uitgave is de afwerking van het geheel: een korte biografie van Berlioz wordt verzorgd gepresenteerd in een boekje waar verder ook nog authentieke gravures, kostuumontwerpen en spotprenten in te vinden zijn. Alles baadt in een heerlijke 19de-eeuwse sfeer, tot de cd's zelf waarop aankondigingen voor Berlioz' werken zijn getekend.
Deze uitgave is samengesteld uit de beste uitvoeringen van de laatste jaren, dus de muziek is natuurlijk van de bovenste plank. Wie op zoek is naar specifieke en integrale werken van Berlioz, koopt beter iets anders, natuurlijk. Maar wie op zoek is naar een gevarieerd beeld van deze componist of gewoon een sfeervolle, verzorgde cd wil aanschaffen, zal hiermee niet ontevreden zijn.

Meer over Hector Berlioz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.