Met 'Metamorphoseon' gaat het Royal Band Of The Belgian Guides ditmaal o.l.v. Jan Cober de klassieke toer op, meer bepaald met muziek van Berlioz, Respighi en Kodàly. Het voornaamste werk van deze plaat is het zevendelige 'Les Nuits d'Eté' voor mezzosopraan en orkest van Berlioz, gebaseerd op de gedichten van Théophile Gautier. De uit Stralsund in de voormalige DDR afkomstige sopraan Antje Perscholka brengt een erg rustige versie van dit werk met een bijzonder heldere, zelfs idyllische stem. Deze nog relatief jonge Duitse heeft geen last van oogkleppen en is thuis in zowel opera, klassiek orkest als het brede zangrepertoire.

Het titelwerk van deze cd, 'Metamorphoseon' is een mooi voorbeeld van Ottorino Respighi zijn ingehouden, soms mysterieuze en licht onheilspellende stijl en de muziek vertoont duidelijke verwantschap met onder meer de componist zijn 'Pini di Roma'. Verder doet deze uitvoering door harmonieorkest niet onder voor symfonische of filharmonische equivalenten. Alleen heeft arrangeur Matty Cilissen het oorspronkelijke werk van meer dan twintig tot ongeveer dertien minuten herleid zonder dat echt aan te geven wat er ingekort, weggelaten of herwerkt is. Of hoe je een veelbelovend project kunt ondermijnen.

Het slotwerk 'Peacock Variations' is een hoogtepunt in het oeuvre van Zoltan Kodàly en deze variatie op Hongaarse volksliederen werd gelukkig wel integraal bewaard in Jan Cobers arrangement. Het werk dateert van de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en paste in de academische vraag aan Bartók en hem om alle beschikbare Hongaarse volksmuziek te publiceren. Van dansbare muziek is geen sprake. De tijdgeest is eerder van tel met onheilspellende klanken die de komende gruwel op een verfijnde manier weerspiegelt.

Smet op het verhaal: inhoudelijk beperkt het weliswaar viertalige cd-boekje zich tot wat fait divers over het orkest, de dirigent en Antje Perscholka. Deze keer gaat het over een klassiek repertoire en ieder zichzelf respecterend label geeft minstens ook een beetje informatie over de uitgevoerde werken.

Meer over Royal Band Of The Belgian Guides


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.