Het Gelderse Heidevolk is een echte folkmetalband, niet eentje die huppeldepupritmes en een schare aan folkachtige instrumenten nodig heeft om indruk te maken. Nee, deze heren weten waar ze het over hebben en zingen zo bijvoorbeeld in hun moerstaal, iets wat de authenticiteit van het geheel enkel ten goede komt. 'Batavi' is hun laatste plaat, en het is meteen met voorsprong hun meest agressieve en imponerende werkstuk geworden. Het geheel draait namelijk rond een conceptverhaal over de geschiedenis van de stam der Bataven, die in dienst van het Romeinse Rijk vochten vooraleer ze aan hun lot werden overgelaten.

Heidevolk is alleszins slim geweest, en heeft de beste kenmerken van voorheen netjes bewaard. Dat gaat van de uiterst memorabele melodielijnen en gitaarpartijen tot de heerlijk verstaanbare harmonieuze dubbelzang. Hoewel het vaak vreemd kan aandoen om een volbloed metalband in het Nederlands te horen zingen, zou eender welke andere taal niet werken bij Heidevolk en het zet hen alvast apart van de concurrentie.

De band speelt opnieuw volop met 6/8ste ritmes, iets wat het geheel een typische folktint geeft (voor niet-ingewijden: dit is tevens de maatsoort van een wals, alleen hier veelal sneller). Maar wat meteen opvalt, is dat de heren deze keer bijzonder vaak snel en hard van leer trekken. De blastbeats die de drummer placeert, zijn best indrukwekkend en er wordt geharkt dat het een lieve lust is. Nu leent het verhaal zich ook wel wat beter tot agressieve uithalen, maar het is de eerste keer dat Heidevolk echt zo boos klinkt.

Dat gezegd zijnde, blijven de songs memorabel en zitten vooral de refreinen meteen in eenieders hoofd vastgezet. Zo is daar 'De Toekomst Lonkt' met een geweldige zanglijn met stoer mannenkoor als antwoord, het heerlijk episch uitgesponnen edoch hevige 'Wapenbroeders', het tussendoortje en akoestisch interludium 'Veleda' en het lichtjes morbide klinkende, maar daarom niet minder fantastische 'Als De Dood Weer Naar Ons Lacht'.

Hoewel voorganger 'Uit Oude Grond' mogelijkerwijs een tikje minder mocht zijn dan 'Walhalla Wacht', hebben alle inspanningen van Heidevolk 'Batavi' tot een zeer hoog niveau getild. Niet alleen is het album zo aanstekelijk als chlamydia, het bevat ook nog eens de beste songs van de heren tot dusver, waarvoor meer dan hulde.

Meer over Heidevolk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.