Dat Belgische metalbands zich vooral ophouden in de brutere sector (black en death metal), is ondertussen genoegzaam bekend. Maar heel soms duiken er bands op die de scheidingslijn tussen beide genres bewandelen, en in het geval van Herfst dat naar een hoger niveau tillen. De heren hebben 'Necrotica' – niet zonder enig risico – volledig zelf klaargestoomd zonder hulp van buitenaf, maar het eindresultaat mag gehoord worden! Dit is een van de betere Belgische releases die dit jaar zullen verschijnen.

De band verwijst zelf graag naar acts als Dimmu Borgir, Dissection of Septic Flesh om zijn invloeden aan te duiden, en daar is wel wat van aan: de morbide sfeerschepping, de inhoud alsook het deprimerende edoch geslaagde artwork vallen eerder onder die noemer van duisternis, maar toch weet het vijftal een eigen mix te brouwen en dus geen klakkeloze kopie te worden van eerdergenoemde voorbeelden. Het gitaarwerk is behoorlijk snedig, en in tegenstelling tot hun ouder werk primeren de puike riffs in plaats van kunstjes vertonen. Dat geeft de acht nummers van dit album een samenhang en flow die naar meer smaakt. Er is nog ruimte voor zwierige solo's, maar deze staan nu volledig ten dienste van de song en dat is precies wat de dokter voorschreef. De aanstekelijke riffs van onder meer 'Needle Vortex' of het lichtjes geniale 'Serpent Tongue' (geen Cradle of Filth-cover) vragen om een luid volume. De gifstrot van voormalige zanger Xavier past goed bij de songs, maar hij mist soms nog wat overtuiging. Dat is echter maar een kleine kanttekening. Herfst heeft er voor gewaakt om niet wisselvallig over te komen aangezien alle nummers qua sfeer en sound bij elkaar passen, maar dit werd gedaan zonder in herhaling te vallen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er geen label gevonden werd om dit te ondersteunen, maar het leidt weinig twijfel dat de band er op eigen kracht ook zal komen, mits ze uiteraard de ingeslagen weg blijven vervolgen.

Van tijd tot tijd blijkt dat de Belgische metalscene best wel trots mag zijn op een aantal acts, en met Herfst is er nu een nieuwe rijzende ster. 'Necrotica' overstijgt moeiteloos de grijze middenklasse van de meeste bands dankzij een eigen gezicht, puike songs, sterk artwork en een overtuigende productie. Nu maar hopen dat binnen- en buitenland dit ook opmerkt.

Meer over Herfst


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.