Dat het allemaal al eens rommeliger en luider mag wordt eens te meer bewezen door High On Fire. Deze band heeft heimwee naar de goeie oude tijd waarin metal vrijwel gelijkgeschakeld werd met enthousiasme en de volumeknop op elf. Met 'Blessed Black Wings' betuigt de band dan ook netjes eer aan de grote lawaaimakers uit het verleden.
Het is niet bepaald een geheim dat zanger/gitarist Matt Pike een grote fan is van bands als Motörhead en Venom. Beide bands zijn dan ook veelvuldig te ontwaren op de nummers die hier aangeboden worden. Venom, uitvinders van de black metal, waren an sich slechte muzikanten maar ze wisten het publiek te raken met tomeloze energie en een ware rock 'n' rollspirit. Dat zijn twee dingen die High On Fire ook in overvloed bezit. De volledige muzikale begeleiding is bedrieglijk eenvoudig en lomp maar wie even neerzit om 'Blessed Black Wings' tot zich te nemen zal onherroepelijk meegesleurd worden naar een era waarin mythische beesten en al even mythische verhalen gestalte krijgen door de grofkorrelige metal van deze band. Opener 'Devilution' begint bedrieglijk zacht, maar de orkaan die High On Fire heet zwelt steeds verder aan. De drumpartijen zijn hypnotiserend en ronduit log. Het meeste snarenwerk dient als klanktapijt voor de zang en bevat daarom praktisch geen liflafjes. Matt Pike beschikt overigens over een heerlijk gore zangstem die het midden houdt tussen het rauw hese gegrom van Lemmy Kilmister (Motörhead) en de zogeheten 'warcry' van Cronos, opperhoofd van Venom. De ranzige productie van Steve Albini laat de gitaren regelmatig kraken en ruisen maar dat past allemaal perfect bij het karakter van High On Fire's muziek.
High On Fire is een locomotief, een onstopbaar monster uit de oertijd dat beschikt over een sonisch wapen: de beukriff. Eenvoudig maar zeer efficiënt, dat is hét geheim van deze band en met een schijf als 'Blessed Black Wings' onder de arm kan High On Fire alleen maar hoge ogen gooien.

Meer over High On Fire


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.