Deze band, rond voormalig Sleeplid Matt Pike, laat nu al een aantal albums horen hoe old school metal het best wordt geserveerd: vet, ruig, rauw en met de broodnodige ballen aan het lijf. Dat gezegd zijnde, sluit 'Death Is This Communion' in wezen naadloos aan bij de voorgaande releases, al is wel te horen dat de band deze keer voor een andere producer koos. Exit Steve Albini, waardoor dit drietal meteen een pak warmer en helderder klinkt.

Het feest wordt alweer direct ingezet vanaf het allereerste nummer 'Fury Whip', een gemene motherfucker van een kopstootsong waar blijkbaar enkel High On Fire patent op heeft. De Motörhead- en Venomfixatie van de heren komt ditmaal net iets minder aan bod dan iedereen gewend was, maar dat maakt niet uit: er wordt alweer gebeukt en geknald dat het een lieve lust heeft. 'Waste of Tiamat' en de titeltrack geven het geheel nog wat meer vaart. Dan wordt plots radicaal gas teruggenomen met 'Khanrad's Wall', een akoestisch interludium waar Arabisch/Oosterse sferen de toon zetten. En dan zet 'Turk' in, met een loeier van een riff. Het gitaargeluid van Matt Pike is trouwens nog steeds overdonderend in al zijn massiviteit. Het is trouwens een raadsel hoe Pike erin slaagt om een enkele gitaar te doen klinken als een waar leger. Ook drummer Des Kensel laat zich niet onbetuigd, en ramt zoals enkel John Bonham van Led Zeppelin dat vroeger kon: met verve en topzwaar. Tekstueel gesproken is het nog steeds vooral mythologie wat de klok slaat, wat blijkt uit de reeds vernoemde titels of 'Cyclopian Scape'. In het geval van High On Fire klinkt die mythische aanpak gelukkig nooit belegen of over-the-top, al ligt dat voornamelijk aan de toch wel vrij brute muziek die de heren voortbrengen.

Mochten de heren van Venom ooit hebben leren spelen, dan klonken ze als High On Fire. Dat neemt niets weg van de charme van beide bands, maar High On Fire verstaat perfect de kunst om met liefde voor het vak, de old school een nieuwe injectie van vitaliteit te geven. Dit album is alweer een knaller van formaat die vraagt om mensen plat te walsen.

Meer over High On Fire


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.