Jon Schaffer, bezieler van het metalcombo Iced Earth, is een ware geschiedenisfreak. Niet alleen was Iced Earth's laatste album 'The Glorious Burden' volledig opgehangen aan belangrijke momenten uit de geschiedenis, Schaffer drukte ook zijn wens uit om een dvd te maken rond de belangrijkste veldslag uit de Amerikaanse geschiedenis: de slag bij Gettysburg. Net nu hij geplaagd werd door een aantal rugoperaties zag hij de kans schoon om zijn plannen te ontvouwen en voila: de dvd 'Gettysburg (1863)' is een feit.
In de eerste plaats is deze dubbeldvd bestemd voor de Amerikaanse markt. Schaffer ziet het als een verplichting om de jonge Amerikanen meer vertrouwd te maken met hun eigen geschiedenis. Dat maakt dan ook dat Europese fans misschien niet volledig begrijpen waar het hier om draait. Deze dubbeldvd wordt in Europa trouwens in beperkte oplage verdeeld. Schijf een begint met de 'Gettysburg'-trilogie van het laatste Iced Earth-album, volledig voorzien van foto's, sfeerbeelden en landkaarten die proberen om een beeld te schetsen van deze veldslag. Wanneer de laatste tonen zijn weggestorven kan iedereen een wandeling langs het slagveld maken samen met Schaffer en een gids die de belangrijkste gebeurtenissen van die tijd overlopen. Schijf twee is voor de muziekfans het meest interessant. Allereerst worden twee videoclips gepresenteerd: eentje voor 'When the Eagle Cries' en eentje voor 'The Reckoning'. Deze twee zijn vrij verschillend. De eerste is vooral voorzien van sfeerbeelden rond de aanslag van 11 september en bevat enkel Schaffer en zanger Tim Owens. 'The Reckoning' is een zeer snel hakkend nummer en hier duikt de volledige band op. De tweede schijf bevat ook een ruim vijftig minuten durend interview met Schaffer, waarin hij zowat alle aspecten rond Iced Earth belicht en waarin dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van de band.
'Gettysburg (1863)' is in geen enkel opzicht een ├ęchte muziekdvd omwille van het gebodene, maar dit kan allicht interessant zijn voor de die hard-fans die werkelijk alles in huis willen hebben van hun helden. Wie Iced Earth enkel muzikaal wil leren kennen zou hiermee wel eens van een kale reis thuis komen. Het is een mooi afgewerkt geheel, maar voor de inhoud is een gewaarschuwd mens er twee waard.

Meer over Iced Earth


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.