Het is al even geleden dat Iced Earth-opperhoofd Jon Schaffer nog aan nieuw materiaal had gewerkt, al zaten de brave man zijn rugklachten (drie operaties alstublieft) daar voor iets tussen. Dat hij nog niet zo gek lang geleden aankondigde dat er een vervolg ging komen op zijn uiterst succesvolle album 'Something Wicked This Way Comes', liet de fans enkel meer watertanden. 'Overture of the Wicked' is de single die naar voren wordt geschoven, maar dit plaatje heeft een heel erg leuke extra: de volledige trilogie die het 'Something Wicked...' -album afsloot is volledig heropgenomen.

Zodra 'Ten Thousand Strong' uit de boxen knalt, weet iedereen meteen dat Iced Earth helemaal terug is en heftiger dan ooit. Alle handelsmerken van Schaffer zijn meteen terug te vinden: het supersnelle en razendstrakke riffwerk, dat door velen gevolgd maar door weinigen geëvenaard wordt, de harmonische melodieën die hun oorsprong vinden in Schaffer's liefde voor Iron Maiden en de ultrakrachtige stem van Tim 'Ripper' Owens. De fenomenaal lange uithaal waarmee hij 'Ten Thousand Strong' mag openen, spreekt wat dat betreft boekdelen. Hoewel het nummer overwegend op midtempo snelheid verder dendert, is de unieke logheid en heaviness ontegensprekelijk Iced Earth. Over de heropgenomen trilogie zal alvast veel stof waaien. Immers, deze werd destijds opgenomen met Matthew Barlow, voor velen nog steeds de ultieme Iced Earth-vocalist. Het is een feit dat de stem van Owens even wennen is, maar zodra duidelijk hoorbaar is dat Schaffer ook de arrangementen wat aangepast heeft, valt dat ineens een pak minder op. Niet alleen werd de hele zwik opgenomen met een baritongitaar, wat een vollere en lagere gitaarklank teweegbrengt, ook werden een pak arrangementen toegevoegd. Vooral de sferische keyboards die de achtergrond kleur geven zijn een toegevoegde waarde. Ook de Oosters/Arabische intermezzi en interludia geven de trilogie een sterkte die het origineel – hoe goed ook – niet had.

Het spreekt vanzelf dat Schaffer en co. alweer een zeer sterk schijfje hebben afgeleverd, aangezien het nooit anders is geweest. Daarbij komt nog eens dat deze single niets dan het allerbeste belooft voor het tweeluik van de 'Something Wicked...'- trilogie, waarvan het eerste deel dit jaar nog uitkomt.

Meer over Iced Earth


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.