'Coltrane for You', zo kopt een van de nieuwste uitgaves in de JazzClub-reeks van Verve Music. De tracklist bevat op het eerste zicht enkele minder bekende werken uit Coltrane's grote discografie. Meer bepaald werden er uitsluitend nummers gekozen die de saxofonist opnam toen hij nog onder contract stond bij Prestige, in het begin van zijn carrière dus. De grootste klassiekers, zoals 'Gianst Steps' bij Atlantic en de Impulse!-albums van de daarop volgende jaren, blijven dan ook allemaal in de kast. 'Coltrane for You' moet gesitueerd worden in de periode waarin ook 'Blue Train' werd opgenomen. Dat album kwam echter tot stand voor Blue Note, zodat ook die beroemde nummers niet aan bod komen.

Voor de Coltrane-kenner bevat deze compilatie echter geen verrassingen. De vroege Prestige-albums vormden de laatste jaren aanleiding tot een integrale bundeling van Coltrane's werk, zodat de albums waaruit hier gekozen werd, niet meer zo obscuur zijn als vroeger. 'Coltrane for You' richt zich dan ook vooral op fanaten die Coltrane's vroege werk nog niet kennen, of op volslagen leken die eens wat oudere jazz in huis willen halen. Met sterke keuzes in de tracklist, goede geluidskwaliteit en een aardig gevuld album qua lengte, wordt dat publiek overigens goed in de watten gelegd.

Anderzijds zit ook dat publiek waarschijnlijk te wachten op wat historische of muzikale duiding bij de figuur Coltrane. Tegenwoordig kan men toch geen album meer op de markt brengen van een artiest die meer dan veertig jaar dood is, zonder speciale aandacht te vestigen op de waarde en de tijdloosheid van het oeuvre in kwestie? Alle duiding ontbreekt echter, en daarmee blijft ook het publiek van niet-kenners stevig op zijn honger. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de erg lage kostprijs, maar daarmee is het euvel uiteraard niet van de baan. Beter een volwaardige Coltrane-opname als 'Dakar', 'Lush Life', 'Bahia' of 'Traneing In' kopen dus, al was het maar om de authenticiteit.

Meer over John Coltrane


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.