'Arise from Blackness' is geen nieuwe release van het ultieme Braziliaanse doodseskader Krisiun, maar wel een heruitgave van moeilijk te verkrijgen oud werk, waaronder de semi-legendarische EP 'Unmerciful Order'. Nu Krisiun zelve de laatste jaren meer en meer gestroomlijnd is beginnen spelen, is het dan ook een geweldige zet om het oude, erg brutale en licht chaotische werk van de beginjaren opnieuw beschikbaar te maken voor de wereld.

De kiemen voor wat Krisiun vandaag de dag is, zijn meer dan duidelijk aanwezig op 'Arise from Blackness': de blaffende grom van Alex Camargo, de onnavolgbare gitaarriedels en soli van broerlief Moyses en de drilboordrums van derde broer Max. Het grootste verschil met nu is dat het toen allemaal wat wilder en wat minder scherp op de snee gespeeld werd. De klank werd trouwens voor deze uitgave opgepoetst, wat er toch voor zorgt dat meer details hoorbaar worden en alweer wordt aangetoond dat zelfs in de embryonale fase deze heren de concurrentie geregeld een stap voor waren.

Erg strak is het misschien nog niet gespeeld, maar de intensiteit van het gebodene ligt onnoemelijk hoog. Vooral de songs die stammen van 'Unmerciful Order' schieten met scherp. De snelheid ligt continu hoog en met name drummer Max deed toen al erg zijn best om Pete Sandoval van de troon te stoten als snelste drummer ooit. Dat er niet erg veel afwisseling in zijn spel zit, is nu te vergeven, vooral wie recent werk onder de loep neemt. Door de chaotischer aanpak en de lagere aard van sofisticatie leunt Krisiun hier nog wat meer aan bij de blasfemische war metal, die niet bepaald gekend staat voor subtiliteit.

Wie echter door de razernij luistert, merkt al snel dat tracks als 'Unmerciful Order', 'Insurrected Past', 'Crosses Toward hell' of 'Evil Mastermind' mits wat polijsten echte death metalparels zijn en dat de heruitgave van dit materiaal meer dan gerechtvaardigd is. Misschien gaan de heren zelf even herbronnen en geven ze de meer chaotische aanpak opnieuw een kans, na hun laatste album dat toch een tikkeltje te rechtdoorzee werd. Tot het zover is, kan iedereen nu de jeugdjaren van een ondergewaardeerde act ontdekken.

Meer over Krisiun


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.