Naast de alombekende broers Cavalera heeft Brazilië nog andere broers die samen muziek maken. In het geval van Krisiun zowaar drie, al zou een mens geneigd zijn om te denken dat ze met een pak meer zijn, te oordelen naar de orkanen die zij telkens op de mensheid loslaten. Krisiun grossiert immers in bijzonder razende death metal, mét technische hoogstandjes. Waar dat in het verleden al zorgde voor zeer smakelijke blastpartijen, kon het drietal niet altijd een hele plaat lang overtuigen. Daar is met 'Southern Storm' verandering in gekomen, want niet alleen is dit de beste plaat van de heren tot hiertoe, er zit ook een pak meer variatie in dan voorheen.

Liefhebbers van het pure blastwerk hoeven echter niet te wanhopen: Krisiun is en blijft een soms onaards snelle en technisch geflipte band. Maar tussen de razernij zitten nu een paar tragere passages en uitgekiende breaks, die het geheel toch een pak interessanter maken én houden. De basisprincipes zijn hetzelfde gebleven: drummer Max Kolesne is nog steeds met voorsprong de overtreffende trap van Pete Sandoval (Morbid Angel) met zijn zeer snelle en chirurgisch precieze drumwerk, flamencospecialist Moyses laat vaak horen dat hij tot meer in staat is dan hersenloos geram (zeker in de compleet geniale en licht over-the-top gaande solo van 'Massacre under The Sun') en brulboei Alex gromt en knort zoals het hoort. De tragere songs zitten ook boordevol onderhuidse spanning. Wie daaraan twijfelt, hoeft maar even naar de pletwalsriffs van 'Minotaur' te luisteren om meteen overtuigd te zijn. Dankzij de tempowisselingen en de beter opgebouwde songs mogen deze nu ook langer dan twee minuten duren zonder dat het eentonig wordt. Wanneer enen plotse tempowissel ontbreekt, zal er wel een gierende solo door het luchtruim schieten. Eigenlijk wordt nu pas ten volle duidelijk wat een verdraaid goede band Krisiun wel is en zelfs critici zullen met dit abum de mond gesnoerd worden. Dat het trio terloops 'Refuse / Resist' van hun landgenoten Sepultura covert is een mooi eerbetoon, al kan niemand ontkennen dat dit nummer naar Krisiun-normen enorm traag is. Het breekt het album even, maar dat kan hoegenaamd geen kwaad. Rustpunten mogen en zorgen ervoor dat de volgende nummers twee keer zo hard toeslaan.

Niet alleen toont Krisiun met dit album dat ze vast en zeker volwassen geworden zijn op alle vlakken, het toont ook aan dat ze vanaf nu met recht en rede tot de top van de death metal gerekend mogen worden. 'Southern Storm' is een dijk van een death metalplaat en een mooie kandidaat voor de eindejaarslijstjes!

Meer over Krisiun


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.