Ziehier een nieuw hoofdstuk in het verhaal van het hippe elektronicalabel Sending Orbs: Legiac is een samenvloeiing van progressieve beatmeesters Funckarma (broertjes Roel en Don) en analoge synth-verzamelaar Cor Bolten. Het resultaat is een uiterst smaakvolle, dromerige trip die broeierige en pikante ritmen koppelt aan wijde soundscapes en zo verre, buitenaardse horizonten opzoekt. Doe daar dan nog eens een waar grafisch pronkstukje van huismeester Jeroen Advocaat bij - een tekstloos boekje dat in acht tekeningen een soort van androïde bal ontleedt – en het moet duidelijk zijn dat dit plaatje, dat moeiteloos past in de catalogus van dit label, spek voor de bek is voor de mond van een fervent elektronica en sf-fan.

Om het met geijkte termen uit te drukken: chillen en freaken, dat is hier de boodschap. Naar analogie met eerdere Sending Orbs-releases bulkt ook deze plaat weer van intrigerende fantasy-geluidjes, bubbelende effecten, diepe blieps en echoënde klanken. Ook hier is echter veel meer aan de gang dan een leuke portie ambientmuziek. Zo slingeren de zestien tracks de luisteraar heen en weer tussen meer stevige, klikkende en klakkende ritmen waarmee ondermeer het oudere Autechre pronkte en heerlijk wegkwijnende, dromerige ambient waardoor regelmatig schitterende zonnestralen priemen. Stukje bij beetje onthult 'Mings Feaner' (wat de titel ook moge betekenen) zijn imaginaire wereld waarin oude en nieuwe elektronica elkaar omarmen. De holle en ijle klankspectrums van het benevelde 'Actind' vullen de hoekige, aan hiphop ontleende en verknipte beats perfect aan. Dat er al eens stevig mag geduveld worden, bewijzen tracks als 'Faex Decimate' die met hyperactieve knipsels en knallende zweepslagen de kalmte van kabbelende beekjes doorklieven. Eén van de hoogtepunten van deze tweestrijd is allicht de titeltrack, die met kurkdroge hiphopbeats en een loodzware basdub de luisteraar moeiteloos omver blaast. Even lijkt het of drum'n'bassmeester Optical met ambientpionier Pete Namlook getrouwd is. Zo gaat buitenaardse mystiek vaak de strijd aan met confronterende, recht voor de raap-momenten. Tussendoor is echter veel ruimte gelaten voor zweverige soundscapes en optimale sfeercreatie, zodat de cd mooi in balans blijft. Er is nooit echt dreiging voor verdrinkingsgevaar in de bodemloos diepe poelen van meanderende klanktapijten en van de andere kant zullen krachtigere tracks ook nooit in drukte overheersen. Op die manier glijdt heel dit plaatje heerlijk ontspannen voorbij en houdt het zijn aanhoorders toch stevig in zijn greep.

Te horen aan deze cd is Legiac een meer dan geslaagd project dat perfect past in de spirit van Sending Orbs. Weinig creatieve recensenten zouden hier gewag kunnen maken van termen als new-, post- of nu-ambient, hoewel 'vernieuwing' hier een relatieve term is. Het is hier echter niet aan de orde of er vroeger al artiesten waren die min of meer hetzelfde deden. Wat wel telt is dat 'Mings Feaner' een minutieus uitgewerkt, overtuigend geheel is dat niet enkel nauwelijks van ophouden weet, maar ook lange tijd blijft nazinderen.

Meer over Legiac


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.