Ontstaan met dank aan de hedendaagse filesharing-mogelijkheden: een vooruitstrevende transatlantische hiphopcombinatie. Drie indie-rappers uit verschillende uithoeken van de Verenigde Staten maakten via internet kennis met de Hollandse audiotechnologen van Funckarma. Ze stuurden hun lyrics vervolgens naar het altijd gezellige Almere om ze door de gebroeders Funcken van beats te laten voorzien. Hoewel bijvoorbeeld Funkstörung en Squarepusher al eerder succesvol de combinatie van abstracte elektronica met raps uitprobeerden, was een volledig album op dat terrein tot nu toe minder makkelijk aan te wijzen. Met 'Corrupt Data' wordt vakkundig gedemonstreerd dat het concept werkt.
Verwacht hier echter geen complexe ritmes of bizarre klanklandschappen. De broers hebben het roer voor de gelegenheid omgegooid en komen met een voor Funckarma-begrippen gestripte en daardoor des te meer kickende productiestijl op de proppen. Vol subtiliteiten en met oog voor detail, dat natuurlijk wel. Ook de spanning en ijle klanken zijn gebleven. Maar over het algemeen is de productie secuur toegesneden op de raps en meestal worden slechts tussendoor en in eindes van tracks de beats en effecten wat heviger opgeknipt. De teksten van rappers Breaff, Non Genetic en Dream worden fel naar de luisteraar geslingerd; ze combineren een sociaal-kritische stijl met ghettoraps. En doen dat pakkend ook, zoals bijvoorbeeld in de opener 'CDC' en de prijstrack 'Nite'. De combinatie met de weergaloze productie zorgt dat het geheel hard aankomt.
Diverse tracks zijn ondergraven door langzame subbassen en ook voor stuwende en kronkelende leadbassen is een hoofdrol weggelegd. In 'That Ain't Where It's @' – eerder al als 12" verschenen – doet zelfs een 303-acidbas zijn best naar boven te borrelen en krijgen trouwens ook de scratches de nodige digitale effecten mee. En voor wie hem niet doorhad, wordt in de afsluiter 'Sowns Terror' de mission-statement van de Shadowhuntaz nog even duidelijk gemaakt: "Replace what's missing in hiphop, fill the gaps". Het is niet in de laatste plaats Funckarma's verdienste dat zulke grootspraak wordt waargemaakt en meer. De 60 minuten aan furieuze raps én beats in 13 tracks laten je als luisteraar murw gebeukt achter. Twee of drie instrumentale interludes zouden daarom misschien welkome adempauzes zijn geweest. Aan de andere kant zullen er voorlopig weinig hiphopalbums te vinden zijn waarop zo heftig wordt uitgepakt als hier.

Meer over Shadowhuntaz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.