Lord Belial is een band die al geruime tijd voet aan de grond probeert te krijgen binnen de Zweedse black metaltop. Het is ze nog nooit gelukt, maar gelukkig heeft dit zich niet gemanifesteerd in frustratie. Integendeel, Lord Belial heeft ondertussen een plaatsje voor zichzelf gevonden waar ze best tevreden mee zijn. In tegenstelling tot vele van hun collegae die vooral zo snel mogelijk proberen te spelen, gaat Lord Belial de tragere tempo's opzoeken. Zij combineren dat vervolgens met een flink aantal akoestische gitaarpassages en veel sfeerschepping. Het resultaat van die mix is 'Nocturnal Beast', dat zonder twijfel het beste biedt wat Lord Belial in de aanbieding heeft.

Het is nochtans niet zo als zou dit album makkelijk verteerbaar zijn. Het vereist op zijn minst een drietal nummers vooraleer de kracht van Lord Belial zich openbaart aan de luisteraar. Wie met een half oor luistert naar bijvoorbeeld 'Succubi Infernal' zou al snel kunnen besluiten dat dit aardig is, zij het ook niet meer dan dat. De combinatie van de vrij ruwe en schurende gitaarklank, de logge drumritmes en de hese schreeuwstem van Thomas Backelin klinkt immers wat dertien-in-een-dozijn. Echter, het is vanaf het bezwerende 'Nocturnus' dat Lord Belial met scherp begint te schieten. De vrij zachte akoestische gitaarlijnen die her en der verstopt zitten in het geheel zwakken de kracht niet af maar zetten de ruwheid van 'Nocturnal Beast' juist extra in de verf. Het geeft zowel band als luisteraar wat ademruimte en op die manier kruipen de songs van deze plaat onder de huid. Het is moeilijk om de vinger precies erop te leggen, maar 'Nocturnal Beast' bevat het juiste element om na een aantal luisterbeurten steeds meer aan te spreken, wat heel fijn gedaan is.

Hoewel Lord Belial op deze laatste plaat een nogal makke start maakt, onder meer door iets te voorspelbare nummers, maakt de band dit ruimschoots goed vanaf het derde nummer. Eens dat stadium voorbij nestelen de nummers zich in het hoofd en is er geen ontsnappen meer aan. Als Lord Belial de volgende keer het geheel nog iets fijner afstemt, dan staat er dit viertal weinig in de weg.

Meer over Lord Belial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.