Lord Belial werd altijd aanzien als een kleiner, zwakker broertje in de grote Scandinavische black metalfamilie. Lange tijd klopte die omschrijving ook, aangezien het kwartet er maar niet in slaagde om echt memorabele albums af te leveren. Ze waren nooit van minderwaardige kwaliteit, maar de vonk ontbrak en de pakkende songs bleven uit. Tenminste, tot aan het album 'Nocturnal Beast': plotsklaps wisten de heren een voltreffer te maken dankzij een uitgekiende eigen sound waar de bas een grote rol heeft en de griezelige melodieën in logge midtempo de haren ten berge doen rijzen. 'The Black Curse' is van hetzelfde laken een pak, maar het is ook deze keer een goed laken.

Het is een waar genoegen om te ontdekken dat Lord Belial in wezen niets veranderd heeft aan de formule waar ze het best in zijn. Dat betekent waarschijnlijk dat ze niet bijster veel nieuwe fans gaan winnen met dit kleinood, maar dat doet er eigenlijk ook niet zo veel toe. De slepende en groezelige (maar niet ondergeproduceerd klinkende) black metal is nog steeds apart, vooral omdat het viertal het meestal vertikt om supersonische snelheden te halen. Slepend is een juiste omschrijving, en temidden de logge tempi bevinden zich een aantal behoorlijk duister en ziekelijk klinkende melodieën. 'Trumpets of Doom' heeft een ronduit angstaanjagende sfeer, evenals 'Primordial Incantation' of 'Ascension of Lilith'. De gitaren zijn niet overdreven scherp en dankzij de grote rol die de basgitaar krijgt in het geheel klinkt Lord Belial helemaal als zichzelf. Echte uitschieters zijn er niet bepaald, maar de kwaliteit blijft gedurende de hele plaat gehandhaafd. Het zou te ver gaan om te beweren dat het driemanschap een absolute knaller heeft afgeleverd, maar het is wel een feit dat dit opnieuw een bovengemiddeld album is dat zeker en vast de moeite is om te beluisteren.

Lord Belial blijft stug zijn ding doen en dat siert hen. Dankzij een eigenzinnige sound en een aparte kijk op het begrip black metal weten zij toch op te vallen in een bijzonder grote vijver. Dat maakt ook dat ze nooit een grote schare fans zullen hebben, maar waarschijnlijk malen de heren daar ook niet om. 'The Black Curse' is alleszins een degelijk album van een degelijke band.

Meer over Lord Belial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.