Er zijn slechts weinig albums waar zo reikhalzend naar werd uitgekeken als naar de nieuwe Mastodon. Er waren dan ook geldige redenen: de band behoort tot de meest hippe en vooruitstrevende kringen binnen de metalwereld, de heren wisten ondanks een snoeiharde sound en freaky songs door te breken en - niet onbelangrijk – Mastodon maakte de overstap naar een major label. Elke vrees voor concessies van de kant van Mastodon is echter ongegrond, aangezien 'Blood Mountain' een logische verderzetting is van doorbraakalbum 'Leviathan', al blijft de band elke keer weer verrassen.

Waar 'Remission' snoeihard was en 'Leviathan' opener van klankpalet, blijkt dat 'Blood Mountain' het meest toegankelijke en tegelijk het meest freaky songmateriaal bevat. Dat lijkt een behoorlijke contradictie te zijn, maar het snijdt wel degelijk hout. Met een fikse drumroffel en scheurende gitaren opent 'The Wolf Is Loose' de dans om meteen de luisteraars bij het nekvel te grijpen en over het asfalt te slepen. Ook 'Crystal Skull' en 'Sleeping Giant' zijn van die onweerstaanbare, onvervalste lappen metal 'n roll, met links en rechts geflipte melodieën en het onnavolgbare drumwerk van Brann Dailor. 'Capillarian Crest' teert op een frenetiek gitaarriedeltje en haast kinderlijke maar enorm enthousiaste zang. 'Bladecatcher' of 'Colony of Birchmen' zijn dan weer bijzonder bruut, maar dan wel met een zeer open sound, waardoor alles deze keer bijzonder goed te horen valt. Terwijl Cedric Bixler-Zavala van The Mars Volta een behoorlijke bijdrage levert, is de deelname van Josh Homme (Queens of the Stone Age) behoorlijk verwaarloosbaar, al staat zijn naam leuk op een hoes. Bassist en brulboei Troy Sanders is trouwens verrassend vaak rustig en het is vooral gitarist Brent Hinds die zingt. Op die manier wordt er alweer een nieuw element toegevoegd aan Mastodon en wordt het schreeuwen net wat meer achterwege gelaten. Het levert alleszins een sublieme plaat op, die wederom hoog in menig eindejaarslijstje zal eindigen.

Met dit album bewijst Mastodon opnieuw dat het voor geen gat te vangen is en dat dit een van de meest verfrissende en vooruitstrevende metalbands van het ogenblik is. Publiek overal ter wereld ging al voor de bijl voor dit sympathieke viertal en 'Blood Mountain' zal de overwinningstocht enkel verder zetten.

Meer over Mastodon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.