Muziek kruipt waar het niet gaan kan. Na de release van hun bejubelde tweede ‘Gather, Form & Fly’ (2009) en met het vooruitzicht van een nieuw album dat zal worden opgenomen in de herfst van 2010, hoefden de bebaarde bohemiens van Megafaun helemaal niets te schrijven in de eerste helft van dit jaar. Toch verschijnt er een gloednieuwe EP in september, ‘Heretofore’, de muzikale neerslag van de inspiratie die ze opdeden tijdens een lange tournee, waarbij de band zich gefocust heeft op de mogelijkheden en limieten van hun muziek.

En inderdaad, op ‘Heretofore’ bereikt de eigenzinnige combinatie van Noord-Amerikaanse kampvuurvriendelijke folkrock en avant-gardistische experimenten die Megafaun zo typeert, een nieuw niveau. De integratie van losse songstructuren, asymmetrische maatsoorten, onconventionele klanken (zoals percussie of alternatieve gitaartechnieken), dissonanten en musique concrète, enerzijds met traditionele bluesschema’s, americana-getokkel en welluidende, meerstemmige zangpartijen anderzijds getuigen van een groot vakmanschap. Ook de nummers waarin Megafaun slechts één van deze zijden kiest, zijn van een opvallende kwaliteit. Vergelijk zo, om een idee te krijgen van de muzikale diversiteit op het album, het instrumentale (13-minuutdurende) ‘Comprovisation for Connor Pas’, waarin honingzoete harmonieën contrasteren met een quasi-atonale vormgeving, met de meerstemmige titeltrack ‘Heretofore’ die tussen euforie en melancholie lijkt te zweven, en de opzwepende Creedence Clearwater Revivaltune die ‘Carolina Days’ is. Ook de vooropgestelde track ‘Volunteers’ is van eenzelfde kwaliteit als het beste van ‘Gather, Form & Fly’.

‘Heretofore’ bouwt enerzijds verder op de verworvenheden van één van de muzikale pareltjes uit 2009, ‘Gather, Form & Fly’, en laat anderzijds een positieve evolutie zien richting een ongetwijfeld fantastische derde plaat. Dat deze EP barst van optimisme en creatieve energie toont eens te meer aan dat dit folktrio uit North Carolina nog lang niet uitgezongen is en het nog ver zal schoppen in die eigenzinnige wildernis van de new weird america, .

Meer over Megafaun


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.