Soms moet het toch bijzonder leuk zijn om in een getalenteerde familie geboren te worden. Zo kent de familie Espenaes niet alleen Liv Kristine in de rangen, die ooit de beste tijd van Theatre of Tragedy meemaakte en tegenwoordig het mooie weer maakt met Leaves' Eyes, maar ook haar jongere zus Carmen Elise, die met haar eigen band Midnattsol allesbehalve slecht boert. Ergens ook logisch, want hoewel beide zussen beschikken over een puike stem, klinken ze behoorlijk anders. Met 'The Metamorphosis Melody' rijgt Carmen Elise trouwens opnieuw een sterke schijf aan haar discografie.

Midnattsol is voor het grootste gedeelte verwant aan Leaves' Eyes, in die zin dat beide bands erin slagen om potige metal te combineren met folkinvloeden en uiteraard beide voorzien zijn van een goede zangeres. Maar bij Midnattsol is de folk sterker aanwezig en de bombast minder, wat samen met het behoorlijk lage timbre van Carmen Elise voor een eigen gezicht zorgt. Toegegeven, veel mensen zijn het hele female fronted gebeuren wat beu aan het worden, maar het is wel zo dat deze band serieus boven de grijze massa uitsteekt.

Midnattsol kiest er voor om de bombast tot een minimum te beperken, en laat het liefste de gitaren spreken. Dat uit zich in bonkende ritmepartijen, die Carmen Elise de nodige ruimte geven om haar stem ten volle te kunnen inzetten. Daardoor krijgen nummers als de titeltrack of 'Kong Valemons Kamp' een verlichtende toets. Nochtans is het wel zo dat de frontvrouw stevig kan uithalen als ze dat wil. Zij gaat overigens ook nooit in de richting van de horden semi-operazangeressen, en dat is alweer een verfrissende aanpak. Tekstueel gezien blijft het geheel misschien wat hangen in romantische natuursferen, maar aan de andere kant is het wel zo dat in dit geval de teksten best poëtisch opgesteld zijn en daardoor passen bij de licht weemoedige sfeer van het geheel.

Met 'The Metamorphosis Melody' heeft Midnattsol opnieuw een sterk plaatje gemaakt dat smaakt naar meer. Wie zoetgevooisde vrouwenstemmen helemaal had opgegeven, kan hier misschien de liefde herwinnen, want Midnattsol is verdraaid goed bezig.

Meer over Midnattsol


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.