Het Amerikaanse metalcollectief Neurosis wordt al decennialang doodgezwegen door de mainstream, maar de veteranen uit Bay Area genieten een cultstatus en behoren zonder twijfel tot een van de invloedrijkste bands van hun generatie. Met hun zelfverklaarde "epic behemoth rock" – een massieve mix van sludge, doom, prog, psychedelica en noise – sloopten ze de muren tussen metal en avant-garde en plaveiden zo de weg voor veel meer fraais als Isis, Mastodon en ons eigenste Amen Ra. 'Given tot the Rising', hun tiende studioalbum, werd opgenomen door undergroundlegende Steve Albini en blijkt wederom een hypnotiserende powertrip van jewelste.

Wie na het kalmere 'The Eye of Every Storm' (2004) dacht dat de groep resoluut voor ijle soundscapes zou kiezen, komt al snel bedrogen uit. Neurosis bevond zich even in het oog van de storm, maar laat het onheil nu in alle hevigheid losbarsten. 'Given to the Rising' opent met een imposante wall of sound van beenharde gitaarriffs en mokerend slagwerk, waar frontman Scott Kelly zijn raspende stemgeluid tegenaan mag schurken. Mystiek en oerkracht gaan zij aan zij, want de razernij speelt haasje-over met beheerste, doomy intermezzo's. De hele plaat baadt zo in een duistere, spirituele sfeer die de luisteraar eerst behoedzaam bij zijn nekvel grijpt en vervolgens genadeloos met zijn hoofd tegen de muur smakt. Na vijf minuten muzikale bevreemding mondt 'At the End of the Road' uit in een furieuze geluidsorkaan waar Steve Von Till vocaal zijn duivels mag ontbinden. 'Distill (Watching the Swarm)' doorspekt orgastische gitaardrones met bedaarde tussenstukken en flarden noise. De spanningsboog van 'Origin' wordt verzorgd door dreigende keyboards, slepende melodieën en tribale drumroffels die de plaat langzaam maar zeker naar zijn ultieme hoogtepunt leiden. Na de knal rest alleen nog de verbijstering.

Al meer dan twintig jaar gaan Kelly en co ongestoord hun eigen weg, mét resultaat: Neurosis is een uniek fenomeen binnen de wereld van de zware metalen en ver daarbuiten. Op 'Given to the Rising' kneedt de groep beklijvende geluidsexperimenten en verschroeiende gitaarstormen tot een bijzonder intense totaalervaring met religieuze allures. Bekeert u, vooraleer het te laat is.

Meer over Neurosis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.