Dat Red Sparowes albums uitbrengt op label Neurot, de hobby van een aantal heren van Neurosis, is hoegenaamd geen toeval. Immers, ook dit kwintet grossiert in weids uitgesponnen soundscapes vol rustige passages en fikse uithalen die eerder beelden moeten oproepen dan een album met losse tracks voorstellen. Net zoals Neurosis of Isis, met als voornaamste verschil dat er bij Red Sparowes in wezen geen zang te bespeuren valt en dat deze heren over het algemeen net iets relaxter aan de slag gaan. Het vergt enig inlevingsvermogen, maar de kans bestaat dat er een wereld zal opengaan, net zoals op dit album.

'Every Red Heart...' is opgebouwd volgens een fout gelopen experiment in China, waar de boeren de mussen moesten verdelgen om grotere oogsten te hebben, waarna de sprinkhanen alles opaten. Een waar gebeurd tragisch opus, dat dankzij Red Sparowes een nieuwe invulling krijgt. Dit album bevat geen echte songs, maar eerder hoofdstukken. Een tracklisting ontbreekt dan ook zo goed als, al blijkt dat elke zin een eigen klein onderdeel van het verhaal vormt. De gitaren bouwen meestal een zachte laag op, een beetje zoals een stielman laag na laag op een lege muur zet om het geheel netjes te bedekken. Drums en bas zijn meestal ingetogen, al durft Red Sparowes soms even het tempo te verhogen, vooral voor het dramatische effect dat een crescendo moet hebben in eender welk verhaal. Het leuke aan dit album is dat voor wie de ogen sluit en durft mee te dromen, het hele verhaal zich vormt dankzij de aanpak van de band. Het gevoel dat de mussen met miljoenen gedood worden, de euforie van de bevolking en daarna de harde ontnuchtering zit speels vervat in elk lang uitgesponnen onderdeel van deze vertelling. Qua beeldschepping door de muziek staan deze heren dus enorm sterk.

Hoewel Red Sparowes zich wat in hetzelfde vaarwater bevindt als Neurosis of Isis valt toch goed te horen dat deze band over een eigen aanpak beschikt. Het combo vertelt op zijn volstrekt eigen manier een verhaal en zodra de laatste noot uitgestorven is schuift de vinger onweerstaanbaar naar de repeattoets.

Meer over Red Sparowes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.