Dit in eigen beheer uitgebrachte plaatje is het resultaat van een samenwerking tussen het ensemble New Niks en het Artvark Saxophone Quartet, een muzikaal partnerschap dat eerder toevallig tot stand kwam. Beide bands namen een tijd geleden deel aan een project in Rotterdam genaamd Rottpod, een soort jazzmarathon waarin verschillende groepen eerst apart een set spelen en nadien met elkaar op het podium worden gecombineerd. New Niks en Artvark SQ werden op die manier gekoppeld en dat bleek een onverwacht succes. Zozeer zelfs dat er algauw besloten werd een album op te nemen, eentje waar de aparte symbiose van beide bands centraal staat.

New Niks is een kwartet geleid door drummer en percussionist Arend Niks, dat vooral opvalt door een afwijkende bezetting. Naast drums is er in de band namelijk ook plaats voor Fender Rhodes, viool en elektrische gitaar. Geen doordeweeks jazzkwartet met andere woorden, wat eveneens geldt voor het viertal van Artvark SQ. Dit jazzy equivalent van een klassiek strijkkwartet bestaat uit vier saxofoons: 2 alten (waarbij er één afgewisseld wordt met een sopraan), een tenor en een bariton. Een botsende combinatie, zou men op het eerste zicht denken, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Alle twijfels hieromtrent worden snel weggenomen na beluistering van een track als 'Dextro'. Hier is duidelijk sprake van een onderverdeling in secties, waardoor plots een bekend geluid in de oren klinkt, namelijk dat van een bigband. De prachtig gekleurde, harmonische muur, die de mooi na elkaar solerende sax en gitaar ondersteunt, is een bewijs dat beide bands erg compatibel zijn. New Niks kan dan ook perfect fungeren als een ritmesectie, waarbij toetsenist Erwin Hoorweg met zijn linkerhand de baspartijen voor zijn rekening neemt. Dit geeft in combinatie met een divisie saxen natuurlijk een hele hoop mogelijkheden.

Het zou te kort door de bocht zijn om de samenwerking tussen beide bands en dus ook het album 'Busy, Busy, Busy' alleen via dit perspectief te benaderen. Er is namelijk nog wel wat meer te beleven. Het gezelschap hanteert een erg breed muzikaal palet, waar zelfs moderne dance niet in ontbreekt. 'Popped Music' is het omgekeerde van de vlakke jazzy dansvloemuziek die al zo lang op de housefeestjes weerklinkt. Geen jazzy house dus, maar eerder "housey" jazz, waarbij een 4 to the floor-ritme de gemoedelijk solerende saxen ondersteunt. Ook 'The Grand Jazz Foma' weet de benen in beweging te brengen dankzij ritmisch werk van Peter Broekhuizen op baritonsax en drummer Arend Niks. De invloed van gospel en andere zwarte muziek weerklinkt op verschillende tracks, voornamelijk in de stukken waarin het Artvark SQ het voortouw neemt. De mooie suite waarmee de plaat opent en het prachtige 'Whosa Mwatana', gebracht door het saxofoonkwartet alleen, zijn bijna demonstratiemomenten voor de vier blazers. Beide stukken zijn geschreven of gearrangeerd door Rolf Delfos en steken met kop en schouders boven de rest van de composities op 'Busy, Busy, Busy' uit.

Kunstmatige combinaties hoeven niet altijd tot een kunstmatig resultaat te leiden, dat bewijzen New Niks en het Artvark SQ met verve. Op 'Busy, Busy, Busy' lijken vooral de saxofonisten het resultaat naar hun hand te zetten, wat de plaat alleen maar extra glans geeft.

Meer over New Niks & Artvark SQ


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.