Best fel, de hoes van deel drie van de ‘Abstract Series’. Antwerpenaar Koen Lybaert, voor technoheads uit de jaren ’90 misschien nog gekend als Starfish Pool, is met zijn tigste project Ontayso volledig het rijk van de sfeerelektronica en droomambient ingedoken. Dat heeft ondertussen geleid tot een magnum opus in minimale muziek. ‘Abstract Series’ wordt een reeks van tien releases van telkens een anders ingekleurde digitale klankcreatie, gebaseerd op telkens een ander abstract waterverfschilderij van eigen hand.

De illustratie van nummer drie ziet er dus knallend uit, met bloedrode spatten op een donkerrode, vrij morbide achtergrondkleur. En dat wordt muzikaal ook min of meer zo vertaald. De dromerige leefwereld van Ontayso wordt hier doorspekt met een luidruchtige muur van drones, geluidspulsen en klankmatige stroomstoten die voortdurend om elkaar heen bewegen. Het resultaat is – naar goede gewoonte - één lange track met verschillende onderdelen die een cocon van benevelende impressies rondom de luisteraar weeft.

Gelukkig maakt de creatieve geluidsdoe-het-zelver het zijn aanhoorders ook weer niet al te moeilijk. Wie dreigt te verdwalen in de woestijn van digitale zandstormen, krijgt een gids van onderliggende tribalritmes en dub-effecten mee om zich aan vast te klampen. Zo krijgt de minimale luidruchtigheid op deze cd-r een extra dimensie die het geheel naar een hoger niveau tilt en zich meteen ook onderscheidt van het gros van releases binnen dit genre. Een voortdurende strijd tussen noise en structuur (waarbij de laatste meestal overwint) houdt de greep op de aanhoorder. Quasi onopvallende tics of kraakgeluiden zijn dan ook een fundamenteel onderdeel van deze muziek, die aardig tot de verbeelding spreekt.

‘Abstract Series N°03’ is de meest expliciete plaat in zijn reeks totnogtoe. Het is dan ook een mooi hebbeding voor liefhebbers van minimale elektronica. Rust en sereniteit worden voortdurend tegen een onheilspellende, haast industriële geluidswaas afgemeten. Misschien dat de inspirerende hoes met zijn vele spatten, krassen en strepen net iets te veel plotse bewegingen belooft en dat muzikaal niet geheel waarmaakt. Dat doet echter geen afbraak aan de indrukwekkende inhoud.

Meer over Ontayso


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.