Een hoes met drie grondkleuren, dat is weer wat anders in de Abstract Series. Wat op zich misschien niet zo spectaculair lijkt, is toch vrij vernieuwend in deze reeks van de elektronische geluidskunstenaar Ontayso. Het megalomane opzet van de Antwerpenaar om tien platen te maken met abstracte digitale sfeermuziek waarbij de man zijn eigen wazige hoesschilderijen als inspiratiebron dienen, krijgt op de vierde editie dus iets meer evolutie en dynamiek. Wie zijn cd-r’s telkens vult met één enkele track met meer dan een uur aan elektronische akeligheid, lijkt met wat extra afwisseling wel gebaat.

‘Abstract Serie N°04’ gunt zich inderdaad veel bewegingsvrijheid. Waar het derde deel al goochelde met verschillende componenten als ritme en bas doorheen een waas van voortdurend evoluerende klanktapijten, is er ditmaal zelfs sprake van heuse verschillende karakterimpressies. Hoewel allemaal gebundeld binnen eenzelfde track, gaat het aanvankelijk om luidruchtig industrieel gezoem en gepiep dat met een cadans van demonische drums verzwaard wordt, maar tegelijkertijd hoog echoënde geluiden en verheven dubcomponenten bevatten. Een goed half uur later maakt deze multidimensionale gekte echter plaats voor een rustiger gedeelte. Hier spreken vooral kille, ver weggetrokken halo’s de hoofdrol en keer Ontayso terug naar het hem zo vertrouwde rijk van minimale droomelektronica. Toch blijkt zelfs hier een latente onrust aanwezig met licht tikkende hihat-ritmes en hoog gillende naklanken. In allerlaatste fase ten slotte gaat het licht nog net iets meer uit en lijkt dit album wat weg te glijden, ware het niet dat een schare aan onderliggende ritmeaspecten voor een intrigerend geheel blijft zorgen.

Het blijft boeiend te volgen waar de ‘Abstract Serie’-reeks allemaal heen holt. Ontayso is duidelijk nog niet muzikaal uitgesproken, dat staat vast. Dit deel houdt een mooie balans tussen dromerigheid en fantasie, maar aarzelt ook niet om de luisteraar stevig in zijn greep te houden. Het pure sfeerwerk is dan weer meer bestemd voor zijn voorgangers.

Meer over Ontayso


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.