In een opmerkelijk snel tempo zet de Kempense geluidsmeester Ontayso zijn ‘Abstract Series’ voort. Op goed drie jaar tijd zijn al zes delen van de reeks van tien afgewerkt, waarbij de inspiratiebron telkens een andere abstracte, minimale olieverftekening van de man zelf is.

‘Abstract Series N°5’ bestaat net als zijn voorgangers uit één lange track met verschillende onderdelen. Toch gaat deze editie terug naar een verder verleden van Ontayso. Waar deel één tot vier nog voornamelijk bestonden uit langgerekte drones met diepgaande dynamiek en beweging en een zeldzaam ritmisch (dub)accent, staat het ritme hier prominent vooraan. Een stevige, krachtige tribaltechnobeat opent de plaat en lijkt zo weggelopen uit het oude Starfish Pool-oeuvre, terwijl elektronische zweepslagen met veel galm een bodemloos diep klankspectrum aanboren. Even later verdwijnen de bassen en agressieve tonen, om een psychedelisch tollend, nog steeds erg expliciet verhaal te vertellen.

Een dik kwartier na aanvang glijdt de cd-r weg in de vertrouwde minimale, dromerige geluidstapijten zonder echter de diepliggende ritmische onrust te verzaken. Het vuur dooft meer en meer uit totdat een enkele, winderige ambientkleur overblijft. Daarmee volgt Ontayso netjes zijn inspirerende hoestekening, die van een dieprode basis overgaat in een wit middenveld om te eindigen in een felblauwe bovenlaag. Dit blauwe gedeelte, dat na een klein halfuur aanvangt, bestaat uit hobbelende baspulsen en een echoënde hihat: minimaal maar efficiënt.

Ontayso zou zichzelf niet zijn moest hij het hierbij laten. Na deze audiovisuele trip dooft de plaat uit, om nog enkele keren opnieuw opvallend op te flakkeren. Daarbij wordt opnieuw een spanningsveld opgebouwd tussen vooraan liggende, vervormde klanken en een ver weggetrokken, organische achtergrond. Want dat laatste is het specialistenterrein van deze klanktovenaar. ‘Abstract Series’ vraagt steevast om een luide beluistering; dan pas valt op hoe heerlijk diepgelaagd en organisch deze muziek wel is.

Stilaan groeit het vermoeden dat Ontayso werkelijk een driedimensionale beweging in zijn ‘Abstract Series’ legt. Één dimensie ligt in de steeds wentelende achtergrondkleuren die elke geluidscompositie kenmerken, één is over elke cd-r gespreid door een langdurige track te voorzien die aan intensiteit enkele keren toe- en afneemt en één strekt zich uit over de tien delen van deze reeks. Dat zou kunnen betekenen dat ‘Abstract Series N°5’ met zijn meest felle hoes ook het meest expliciete werk is en Ontayso komende platen opnieuw langzaam laat uitdoven tot de essentie van een kleurrijk ambienttapijt. Hoe het ook zei, dit vijfde deel is een heerlijke geluidsreis met een weelde aan klanken, sferen en emoties die na herhaaldelijke beluistering enkel maar in sterkte toeneemt.

Meer over Ontayso


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.