Een van de meer getalenteerde progressieve metalbands die de laatste jaren het mooie weer maakt, is Pagan's Mind. Doordacht zoals Dream Theater weten zij hun songs ook de nodige flair te geven zoals een Evergrey dat ook kan. Het resultaat is telkens opnieuw een zeer sterke schijf, die niet alleen bol staat van gitaar- en toetsengoochelarij, maar die evenzeer zonder al te veel inspanning weet door te dringen tot elke hoek van het brein. Dit album breit gewoon een mooi vervolg aan de lijn van puike platen, al zijn er toch kleine verschillen merkbaar tegenover vroeger.

Allereerst is het een beredeneerde gok om te stellen dat dit een soort conceptalbum is. Immers de songtitels hebben allemaal wel iets te maken met het universum, de kosmische omgeving en ruimtewezens, licht verpakt in een verhaal dat allicht de connecties tussen geloof in godheden en diezelfde ruimtewezens legt. Het geheel begint, zoals het hoort, met een majestueuze intro waar toetsen de hoofdmoot voor hun rekening nemen, waarna het titelnummer losbarst. Meteen valt op dat de band veel minder de nadruk legt op het progressieve karakter van de muziek maar meer gaat voor openheid, zo hoeven de gitaren geen duizelingwekkende capriolen te verrichten en blijft het geheel ogenschijnlijk sober. Ogenschijnlijk, want wie de moeite neemt om de songs even te ontleden zal snel tot de conclusie komen dat alles werkelijk tjokvol details zit die een eerste luisterbeurt niet prijsgeven. Wat de band aanvangt met 'Hello Spaceboy' van David Bowie is trouwens ook heel erg sterk, net alsof het een eigen creatie betreft. Het hoge niveau wordt alweer volgehouden tot het einde, wat maakt dat de heren er alweer in geslaagd zijn om een puik plaatje te creƫren. De goede afwisseling tussen stevige en zachte passages, smaakvolle soli, memorabele zanglijnen en oog voor details geven 'God's Equation' immers een hoog genietbaarheidsgehalte.

Liefhebbers van muziek met de spreekwoordelijke ballen en een overdosis melodie en structuur zitten alvast aan het juiste adres, vooral omdat dit schijfje zoveel bevat dat alle details slechts met mondjesmaat doorsijpelen. Dat is toch nog steeds het kenmerk van sterke schijven.

Meer over Pagans Mind


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.