De Noren van Pagan's Mind zijn de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Hun melodische metal was altijd al erg progressief getint, iets wat zeker in het begin opviel. Daarna werd de muziek toegankelijker, maar zonder die aandacht voor subtiele details en opvallende melodieën te verliezen. Dat resulteerde een goede vier jaar geleden in 'God's Equation', een album waarop Pagan's Mind alle kunsten met opvallend gemak etaleerde, en tegelijk erin slaagde om een ruim publiek aan te spreken. Die ontwikkeling zet zich naadloos verder op 'Heavenly Ecstacy' en niet alleen dat, maar de band gooit nog wat extra zaken in de mix, met een uitstekend album tot gevolg.

Pagan's Mind heeft de sterke elementen van vroeger behouden. Dat betekent dat de nummers, ondanks hun soms behoorlijk lengte, erg afwisselend zijn van opbouw. De groep draait er zijn hand niet voor om om zonder problemen het gaspedaal in te duwen dan wel los te laten, en elke muzikant krijgt een flink deel van de koek, kwestie van presentatie. De hoofdbrok wordt dan wel ingenomen door een constante wisselwerking tussen gitaar en toetsenpartijen, ook bas en drums mogen hun kunsten laten horen. Dit is trouwens een album waar de bassist goed te horen is, een uitzondering in metalmiddens, maar het geeft het geheel de broodnodige punch.

Meest opvallende stuk van de puzzel is echter nog altijd zanger Nils K. Rue. Niet alleen beschikt hij over een opvallende stem, hij zingt continue erg krachtig en melodieus, maar blijft nooit lang hangen binnen hetzelfde stramien. Die extra afwisseling is een zeldzaamheid, en hij is zo herkenbaar dat een luttele minuut van een song genoeg is om deze als Pagan's Mind te herkennen. Niet alleen dat, maar hier experimenteert hij met diepere vocalen tot zelfs grunts toe, en dat werkt wonderwel. Hier is dat niet louter een extraatje, het voegt daadwerkelijk iets toe aan de muziek, een bewijs dat er duidelijk over is nagedacht. Hoewel de hele plaat van begin tot einde bol staat met sterke songs, schieten onder meer 'Eyes of Fire' en 'Walk Away with Silence' eruit, eenvoudigweg omdat deze twee songs de veelzijdigheid van de band mooi illustreren.

Voor kwalitatief sterke, melodieuze en progressieve metal is er in wezen een adres, en dat is Pagan's Mind. Zelfs een dove herkent meesterschap in dit album. Of de heren dit ooit gaan overtreffen, is een open vraag, maar met 'Heavenly Ecstacy' staat er alvast een uitmuntend album in de jaarlijstjes.

Meer over Pagan's Mind


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.