Rêve d'Éléphant Orchestra brengt met 'Lobster Caravan' een plaat uit die gestoeld is op Afrikaanse ritmes en klanken. De composities halen hun kracht uit het imposante samenspel van de blazers die als mieren door elkaar kruipen. Gelukzalige harmonieën en ongestoorde melodieën worden meer dan eens doorboord met scherpe gitaarklanken. Basinstrumenten van dienst zijn de tuba en de trombone die beide bediend worden door Michel Massot die ongeveer de helft van de plaat (mee)componeerde. Het olijke veeltal maakt met 'Lobster Caravan' een vervolg op hun eerste conceptplaat waar ze zich afvroegen waarvan olifanten zoal droomden. Op dit album vragen ze zich af wat olifanten zouden dansen: "een circusdansje waarin stadsgeluiden meeklinken... een licht nostalgische charleston... of bestaat er een cadans waarmee ze de bodem onder de voet lopen van een voor altijd vervlogen paradijs."
'Sous les Étoiles' begint met een lange, brommende noot van de tuba. Over een zee van percussie waaien warme blazerharmonieën uiteen. De scherpe, onaardse klanken van gitaar, fluit of trompet drijven hen uiteen met drukke, schijnbaar onsamenhangende conversaties. 'Les Deux Guitares' is veel rustiger en melodieuzer van aanpak. Twee repetitieve gitaarlijntjes (vandaar de titel) zijn de basis voor een warm thema dat volledig focust op het intieme samenklinken van trompet en trombone. Beide koperblazers hebben door het gebruik van een demper een ronde, fluwelen klank. 'Trafic en Galaxie' is een collage van drie melodielijntjes die door meditatieve percussie ondersteund worden. Gitarist Jean-Yves Evrard speelt een funky riff die door een korte, dissonante blaaspartij nog scherper en gemener overkomt. Dit stuk wordt gestoord door een fluitpartij die lijkt te zijn weg gehupt uit een pastorale bergwandeling. Ondertussen komen er zacht huilende olifantengeluiden uit de gitaarversterker. Waar de melodieën elkaar eerst lineair opvolgen, gaan ze naar de apotheose toe een complex geheel vormen. De blazers moduleren hun melodie zodat er een extra wrang kantje aan het nummer wordt toegevoegd. 'Pop Stoemp' bevat een hemels, dromerig thema dat geïntroduceerd wordt door trompettist Laurent Blondiau. De man tovert een zachte, gedempte klank vol melancholie tevoorschijn. Diepe tubastoten, galactische gitaarklanken en hevig aangeblazen fluitinterventies geven het lied een extra hypnotiserend vermogen.
'Lobster Caravan' staat vol boeiende ritmes en verfijnde harmonieën. Rêve d'Éléphant Orchestra steekt er echter een scherp kantje bij dat sommige luisteraars zou kunnen afschrikken. Deze mensen missen dan wel de verhalen die de nummers creëren, verhalen over nostalgisch olifantenbal of een grommelende ruimtereis. 'Lobster Caravan' spreekt de fantasie aan.

Meer over Rêve d'Éléphant Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.