Vreemd dat in het land van de legale verdovende middelen zo weinig fantasy-ambientmuziek gemaakt wordt. Aan de jonge snaak Lennard Van Der Last (21) ofte Secede zal het niet liggen. Met zijn tweede plaat, uitgebracht op het gloednieuwe Nederlandse elektronicalabel Sending Orbs, vertelt hij het muzikale relaas van een stervende persoon die in zijn laatste droom wordt meegevoerd naar het fantasieland Sanda. Hoe pril, kinds en jong dit verhaal ook overkomt, 'Tryshasla' klinkt ontzettend b(r)oeiend en volwassen. De in tien tracks opgesplitste, heerlijke trip die Secede voorschotelt wisselt netjes af, terwijl hij toch vasthoudt aan één mooie en standvastige verhaallijn.

Deze plaat brengt luchtige ambient en lichte elektronica. Met veel fantasy-elementen geïllustreerd, bevat ze weinig info, maar prikkelt ze zeker de verbeelding. Secede maakt een auditief verhaal, een reis door fantasialand die best in zijn totaliteit te beleven valt. Piano's, synthesizers, samples en een zeldzame (bas)gitaar zijn de hoofdingrediënten van deze instrumentale reis, die verder ondersteund wordt met veldopnamen van beekjes, krekels en andere natuurelementen. Toch vervalt deze plaat niet in al te minimale, eenvoudige new age toestanden, maar blijft de beleving ervan boeiend. Zo wordt 'Leraine', in samenwerking met een andere Nederlandse ambientgrootmeester Kettel, van een lichte beat voorzien die de wondermooie melodie prachtig ondersteunt. Vrolijke uitstapjes richting triphop ('Born in a Tropical Swamp') of zelfs iets stevigere breakbeats ('Friday Fall') geven deze muzikale reis de nodige drive mee en permitteren Secede te vervallen in soms minimalistische ambienttapijten. Titels als 'Shrine', 'Kingdom of Hearts' of 'The Realms of Sanda' spreken van een fantasierijke creativiteit, maar worden muzikaal met veel details opgevuld. Watervalletjes, zuchtende winden, ijle stemmetjes, holle elektro-echo's en fijne geluidsstoten zitten allemaal met zo'n mooi melodieus gevoel in mekaar geregen, dat 'Tryshasla' een pracht van een auditieve ervaring is die geen seconde durft te vervelen. Doorheen het dwarrelende 'The King of Sanda laat de stem van vrouwe elf zich even opmerken. "The world's coming to an end" is niet meteen vrolijk profetie die van haar verwacht wordt. De zalvende koorzangen die later ingezet worden, spreken echter niet van enige ongerustheid. Na een klein uurtje heerlijk wegdromen zit de reis er op. Het zogenaamde hoofdpersonage is een stille dood gestorven, maar de luisteraar heeft, ondanks het ontspannen karakter van deze muziek, de kans niet gekregen in te dommelen.

Op het eerste zicht drijft de piepjonge Secede het allemaal wat te ver richting Tolkiens werelden. Qua geluid is 'Tryshasla' echter een pracht van een sfeervolle ambientplaat die zowel details, tempo als afwisseling netjes respecteert. Deze artiest moet zeker in het oog / oor gehouden worden!

Meer over Secede


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.