De twintiger Secede leeft met zijn Nederlandse hoofd schijnbaar ver boven de wolken. Zijn tweede plaat bulkt immers van de Star Wars en Star Trek– invloeden. Hoewel robots en –stemmen ontbreken, is 'Vega Libre' een grote, spectaculaire droomtrip doorheen het universum van deze geluidstovenaar. De plaat staat niet enkel bol van de erg toegankelijke elektronische sfeermuziek, maar is een aaneenschakeling van intrigerende klanken en bewegingen die de verbeelding tot het uiterste prikkelt!

Naast de vele fantasy-tekeningen en titels als 'The Citadel', 'Entering Next' of 'Sleeping World', bulkt de ambient elektronica op dit plaatje van de buitenaardse geluiden en sferen. Een diep, gelaagd en ijl patroon van rommelende ritmen, twinkelende en bubbelende effectjes en diepe echo's met watervallen of engelkoren (in 'Vega Libre: Sleeping World' zelfs de zang van de heggenmus) doen heel sterk denken aan oud werk van The Future Sound of London of The Orb. Complexe, ritmische loops schuiven in elkaar tot een duizelingwekkend, zinderend geheel. Een onrustige onderlaag van drammende beats of schuifelende percussieritmen contrasteert daarbij fel met de hoge synthesizermelodieën. Naar volledige analogie met bovengenoemde bands, houdt Secede het geheel toch erg luchtig, zodat complexe patronen de zweverige eindsfeer nergens verstoren. Wie houdt van veel details, heeft aan dit plaatje alvast een vette kluif. Door in- en outro's van de diverse nummers telkens van de nodige minimalistische sfeerpassages te voorzien en ruimte te maken voor ontspannende natuurgeluidjes, houdt 'Vega Libre' het allemaal ook heerlijk beneveld. Enkel al de manier waarop 'Entering Next' opbouwt, is om duimen bij af te likken. Een verdraaide baslijn, weggetrokken stemmetjes, ijle fluittonen en hoge bliepjes die de bas- (en basis-)melodie bekrachtigen: hier wordt een mooie fantasiewereld samengesteld. Om helemaal in hogere sferen te eindigen, mondt de plaat naadloos uit met een remix van Tetsu Inoue. Zonder enige bas, beat of diepere ritmiek zorgt deze soundscape ervoor dat de luisteraar rustig kan indommelen en wegdromen.

Durf geen patronen of wetmatigheden te zoeken in 'Vega Libre'. Daarvoor gebeurt nu eenmaal te veel. Dit technologisch auditief hoogstandje bulkt van de details die als een grote, aangename puzzel in elkaar schuiven. Laten meevoeren op een indrukwekkende trip door de ruimte is hier de boodschap.

Meer over Secede


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.