'Tryshasia' is de muzikale weergave van de prachtige droomwereld van Secede. Fantasierijke ambientklanken worden in verschillende lagen geprojecteerd en overgoten met rustgevende natuurgeluiden. Bij momenten komen er zelfs elfenkoren en –koninginnen aan te pas. Hoewel het verhalende thema van een stervende persoon die wordt meegevoerd naar fantasialand Sanda misschien niet al te opgewekt klinkt, is de sfeer op dit plaatje toch één en al wijds glimlachend. Om dit verhaal voldoende drive te geven, aarzelt de jonge techneut Secede overigens niet om enkele triphopritmen tussen al deze elektronische schoonheid tevoorschijn te toveren, wat deze plaat omtovert tot een erg boeiend, gedreven klankrelaas.

Over de audio

'Leraine' is zo'n eerste hoogtepunt waarbij een ontzettend vrolijk thema zich vermengt met een leuk hobbelend ritme en daarmee op het gelukzalig gemoed werkt. Mede dankzij vriend en mede-laptopkunstenaar Kettel is dit nummer opgebouwd rond een geheel eigen verhaallijn, een erg aanstekelijke en herkenbare melodie en een verslavende sfeer.

Vertrekkend vanuit een onweerachtige loop, komt langzaam maar zeker de blijde melodie die als thema dient binnengerold. Een kordate storing en wat regenachtige sluiers geven de kans om langzaam in schoonheid op te bouwen en enkele teddybeerklankjes openen een dromerige sfeer. Vervolgens ontluikt langzaam maar zeker de trage, kordate triphop die het nummer ten volle opentrekt. Meteen verschijnt ook die zonnige glimlach. Even later staat het geluidskader in volledige glorie te pronken. Om de verhaallijn strak te houden, laat Secede na een tijdje toch weer die ruis insluipen, draait hij zijn thema weg om te vervallen in wederom minimale geluidscollages (waarin nog de vage halo van de melodie weerklinkt). Nadien groeit 'Leraine' opnieuw langzaam maar zeker om in zijn totale spectrum open te bloeien. Wanneer het nummer de luisteraar ten volle doordrongen heeft (zonder daarom ook maar één seconde langdradig te worden, ondanks een eenvoudige maar efficiënte melodie), sterft het geheel uit. Om toch niet volledig af te geven, presenteert deze geluidsmeester nog een nagerechtje dat schijnbaar totaal los staat van het voorgaande. Enkele meer diepgaande, warmer gekleurde klanktapijten borrelen voorbij maar geven dit nummer ook een rustig einde en schenken de aanhoorder de kans om het thema nog even te laten nazinderen om te hunkeren naar een hernieuwde luisterbeurt. Zo vullen klank en illusie mekaar op een perfecte manier aan.

Laatste tip: de kracht van 'Leraine' komt echt goed tot uiting als de eerste luisterbeurt op een vrij stil geluidsvolume gebeurt en vervolgens beleefd wordt met de registers stevig open.

Meer over Secede


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.