Zelden zo’n zwart schijfje gezien als in de hoes van de cd ‘Kaessariah. Heel een Leven Lang’ van Sembler Deah. De heren van Amenra, Kingdom en Treka Sektori hebben elkaar ontdekt in een of andere diepe hellekrocht en het blijkt goed te klikken. De vele wisselende collectieven van de heren die passen in de zogenaamde scene van de Church of Ra, blijven albums uitbrengen, de een al onheilspellender en meer doemdenkend dan de ander. Het drietal creëert immers instrumentale geluidslandschappen van loodzware drones, mechanische loopritmen en getransformeerde samples die volledig in elkaar geïntegreerd zitten: een levensbedreigende cocktail.

Het vreemd getitelde ‘Kaessariah. Heel een Leven Lang’ zou een mooi muzikaal metafoor kunnen zijn voor de dood of een gewelddadige doodstrijd. Het is niet voor niets dat de slogan “Tonight, we heal our wounds” de binnenkant van deze plaat siert. Vier apocalyptische taferelen spelen zich af in een desolaat universum vol mystiek, kilte en moedeloosheid.

Subtiel transformerende drones zorgen voor een dromerige, wezenloze sfeer. Het zijn echter vooral de fatalistisch aanhoudende gitaarrifs, zeldzame, gitzwarte paukenslagen en de akelige mechanische bijgeluiden die deze muziek zo intrigerend maken. Op gebied van ritme en melodie klopt het helemaal, deze ambient voor verdoemde zielen. Sembler Deah houdt er een prachtige esthetiek op na en bouwt zijn sfeercreaties zorgvuldig op. Dit album smeekt dan ook om een loeiharde beluistering, kwestie van de dreigende ondertoon te optimaliseren.

Wat blijkt? Een heel hol en ijl ‘Helen Leven Lang’ bevat zelfs vervormde zang, die zo in de ambientpartij ingebed zit, dat enkel de melodie overblijft en niet meer de woorden. Deze track, gedragen door de hijgende ademhaling en trage hartslag van een demonisch gedrocht, is ook de meest ontastbare, aangezien sfeer hier primeert boven structuur. Het vierde en laatste nummer – gereduceerd tot een jankende drone met overstuurde baspulsen en reverb geluiden – lijkt immers meer een aanhangsel van dit album.

‘Kaessariah. Heel een Leven Lang’ blijkt een pracht van een plaat voor wie een beetje van duistere, diepgezonken muziek houdt. Ook ditmaal heeft Sembler Deah immers weer horror ambient gemaakt om duimen en vingers bij af te likken.

Meer over Sembler Deah


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.