Als er één band de term 'industrial' op zijn cv zou mogen zetten, zou dat wel eens het Canadese Skinny Puppy kunnen zijn. Al drie decennia lang staat de gouden tandem Ogre en cEVIN Key garant voor een woeste combinatie van overstuurde gitaren, elektronische beats en luid gescandeerde zangfrasen. Waar de band zich vroeger verhulde in mistige, dreigende landschappen van gitaardistortion, is sedert de vorige plaat (en de overstap naar een nieuwe platenfirma SPV) resoluut gekozen voor een meer helder geluid. Gedetailleerde elektronica, zware beats en hoog zweverige synths geven de hypermoderne, gedetailleerde klank van de band een stevige duw in de rug. Zo is ook voor de dertiende bandplaat 'Mythmaker' duidelijk een aardig stukje elektronisch speurwerk weggelegd.

Dat de band niet in zijn obscure wereldje blijft steken maar keihard naar buiten treedt om zijn boodschappen over het grote publiek te spuwen, blijkt ondermeer uit het nummer 'politikiL' (een aanklacht tegen politiek misbruik van de media), dat inmiddels op 'Jackass - The Videogame' is overgenomen. Een uitspatting als "I am the maggot's muscle / magnet missile / your mother's pisshole" is om een plaat te openen dan ook niet mis te verstaan. De dreigende zang van Orge, die door vele vocoders en ringmodulators vervormd wordt, versterkt het agressieve gevoel in deze muziek. In songs als het militair marcherende 'pedafly', dat met veel synthlagen en wilde gitaardistortion overgoten is, schuift de verstaanbaarheid van Orges boodschappen misschien wat naar de achtergrond, maar dat maakt het nummer er niet minder grimmig op. Skinny Puppy is duidelijk nog steeds boos. Dat neemt echter niet weg dat er ook eens op een meer zachtmoedige manier gedreigd mag worden. 'jaHer' zweeft op heerlijk relaxte trancegolven weg en wordt voortgedreven door dubby baspulsen en een beklemmend triphopritme, terwijl de zang gereduceerd is tot heimelijk gefluister. In de snelle, loodzware drum'n'bass-ondertonen van 'lestiduZ' verruimt Skinny Puppy zijn zoektocht naar vernieuwende geluiden. Drillende bastonen en verkapte ritmes geven de industriële samples van het nummer een erg onrustig, maar wel muzikaal uitdagend karakter. Afsluiter 'ugLi' drijft de elektronica ten top. Pompende drum'n'bass-beats stuwen het nummer voort, dat dankzij voorbijrazende geluiden en vibrerende pulsen een toonbeeld van onrust is. Het herhaalde "Jesus wants to be ugly" is een grimmige aanklacht tegen het verloederen van het waardegevoel van godsdienst en het meer mediagetinte en zelfs –geile gedrag van de katholieke kerk.

'Mythmaker' is de logische nieuwe stap in het reeds lange, succesvolle verhaal van Skinny Puppy. De band loopt met zijn tijd mee en experimenteert met vernieuwende elektronica zonder zijn woeste, industriële karakter te verliezen. Dat dit een afname van stevige gitaren betekent zal de fans van het eerste uur allicht stevig afschrikken. Toch verdient dit duo juist groot respect omwille van zijn eindeloze creativiteit en vooruitstrevende mentaliteit. Laat Ogre en cEVIN Key dus maar rustig uitpakken met hun "greatest release ever".

Meer over Skinny Puppy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.