Skinny Puppy kent geen fans maar volgelingen. Al zo'n 23 jaar lang treedt een grote schare devote zielen nauw in het voetspoor van Nivek Ogre en de zijnen die, omhuld door een nevel van mysteries, zich als muzikale goden opwerpen. Daarom tiert de bootlegmarkt voor liveplaten van deze groep weelderig. Eind jaren '80 verscheen er een officiële, maar kwalitatief erg slechte 'Ain't it Dead Yet', maar verder is er weinig geregistreerd van de nochtans befaamde liveshows van Skinny Puppy. Daar is nu verandering in gekomen. In navolging van een nieuwe energiestoot na lange stilte en een stevige wereldtournee naar aanleiding van de vorig jaar verschenen 'The Greater Wrong of the Right'- plaat, is nu eindelijk volwaardig livemateriaal voorhanden. Twee dvd's, waarvan de eerste als integrale opname van de net afgelopen tournee en de tweede een samenraapsel is van oude tourverhalen, de trauma's die in 1988 de band een tijdlang de nek omdeden en vele andere leuke anekdotes, veelal door de band zelf geregistreerd.

Het eerste schijfje trekt stevig van leer. Na een uitgebreide doomintro met veel skeletten en doodshoofden barst de cocktail van zware industrial en gelaagde elektronica meteen los. Hippe ritmen verweven zich moeiteloos met diepe, zware gitaren. Met vier tracks uit de recent verschenen, gelijknamige plaat, opent Skinny Puppy explosief. Oersterk drumwerk van nieuwe kracht ... houdt het tempo er stevig in. Frontman Ogre heeft met zijn door een dodenmasker vervormde, rappende stem duidelijk een nieuwe energiestoot gevonden. Dat verhindert gelukkig niet dat even later ook oud werk als 'God's Gift Maggot', 'Inquisition' of de darkwave topper 'Warlock' de fans mogen plezieren. Naarmate de monsterlijke klederdracht van de overtuigende zanger meer en meer verdwijnt, wordt het spel van de groep ook meer agressief en militaristisch. Zo vermengt nieuw, elektronisch zwevend werk zich mooi met oudere, meer dreigende nummers waarin de groep zijn antiterroristische en anti-Amerikaanse gedachten steeds explicieter uit. Op die manier bereiken band en publiek na een kleine twee uur razen een satanisch orgasme. Huiveringwekkende, monsterachtige beelden vullen dit klankspektakel mooi aan. Daarnaast wentelt en kronkelt Nivek Ogre zich in (nep)bloed, slijk en bloem, wordt hij gemolesteerd door Bush klonen en trekt hij soldatenuniformen en gasmaskers aan om het showspel te vervolmaken.

Ook de tweede dvd geeft veel van dat moois. De helaas te vroeg overleden D. Rudolph Goetel bleek uitstekend met de camera om te kunnen in de 'Trauma' tour van 1986 om een backstage spinal tap samen te stellen. Verder geeft ook de korte 'Information Warfare' een leuke boodschap door de Bush-interventie op Irak eens duchtig op de korrel te nemen en valt er nog wat bonus beeldmateriaal te genieten uit andere Skinny Puppy concerten uit het verre verleden.

Mede dankzij een prachtig artwork, een stevig dolby 5.1. surround geluid en een mooie cocktail van animaties, livebeelden en projecties, biedt deze dubbele dvd een drie uur durend multimediaspektakel dat geen seconde durft te vervelen. Daarnaast blijft de mystiek die rond deze groep hangt toch mooi gehandhaafd en dat is een fijn gegeven. Huiver, sidder, beef: uren kijk- en luisterplezier is, zelfs voor niet-devoten, met dit prachtpakket gegarandeerd.

Meer over Skinny Puppy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.