Terug van weggeweest. Dé industrialband van het eerste uur, Skinny Puppy, is na 8 jaar doodse stilte uit de graven opgestaan. En ze stáán er zeker. 'The Greater Wrong of the Right' is één brok ruw temperament. Nu-metal is voor pussy's. Het elektronische tijdperk is aangebroken, zo bewijst dit duo.
Over tien donderende tracks spuwt Skinny Puppy als van oudsher zijn agressie uit. Loodzware gitaarrifs, opspringende elektronica en bruisende beats vormen een stevige geluidsmuur waar moeilijk tegen op te boksen valt. Met veel flitsende samples en geluidsvervormers overstijgt de techniek steevast het gitaarwerk. Dat impliceert niet dat voor de loeiende gitaar geen voorname rol is weggelegd, maar knoppen en muisklicks zijn toch duidelijk belangrijker geworden dan snaren. De zwaar verstuurde elektronica die de duistere wereld van cEvin Key weerspiegelt, bevat niet enkel griezelige geluidsfragmenten of overdonderende soundscapes, maar ook stevig naar voren getrokken beats die variëren van elektro en trance tot breakbeats en abstracte clics 'n' cuts. En toch valt het woedende geram van Skinny Puppy moeilijk te negeren. De brullende, croonende stem van Nivek Ogre (die ook vaak vervormd en daardoor nogal moeilijk verstaanbaar is), maait in het wilde weg en verwoordt aanklachten over onrecht en uitbuiting. Met soms theatrale, aan new wave gerelateerde dramatiek zorgt de band wederom voor een statement in de industrial geschiedenis. Toch gaat het er niet altijd even doemdenkerig aan toe. 'EmpTe' is zelfs een vrij opgewekte, dansbare breakbeat track en steekt daardoor fel af tegen de daarop volgende 'New World Order' die electronic body music van de zuiverste soort is. Onvergetelijke momenten zijn verder terug te vinden bij het stormachtige 'Use Less' dat drummer Danny Carey van Tool heeft ingeschakeld en de typische "doomsday" sound van het traag dreigende 'dOwnsizer'. Deze 11de plaat is dus niet meteen een homogeen schijfje, maar grolt en gromt er toch stevig op los en toont aan dat de band in een periode zit van creatieve hoogtepunten.
'The Greater Wrong of the Right' is dus geen massief blok van onverteerbaar graniet. Het is een afwisselende plaat met veel complexe en boeiende elektronica die verder gaat dan de enge, zwarte geest van meeste new wave / industrialbands. Dat is in elk geval iets dat zowel vriend als vijand zal moeten besluiten. Skinny Puppy is vitaler dan ooit. Hopelijk is het dan ook minder lang wachten op de volgende langspeler, hoewel kwatongen van een laatste krachtinspanning spreken...

Meer over Skinny Puppy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.